åreknuder
May

May

Følg mig på instagram @sydhavnsmor.dk

Jeg har fået fjernet mine åreknuder

åreknuder

Jeg pralede stolt, for et halvt år siden, på min Instagram @sydhavnsmor.dk, om at jeg ikke ville få fjernet mine åreknuder. Fordi de lissom’ hørte med til historien om min sidste fødsel. Men man har et standspunkt til man tager et nyt. Forleden var jeg forbi speciallægen Lisbeth Friis Johansen på Vesterbrogade, for at få tjekket mit venstre ben. For langs låret og ned på skinnebenet løb der en død blodåre, som var blevet til en grim åreknude, der har generet mig både kosmetisk og fysisk. Den har tynget og dunkede særligt i de varmere måneder.

Nu gad jeg sgu ikke mere. Hey, jeg er kun 37 år og har for mange lårkorte kjoler jeg ikke får brugt, fordi mit ene ben lignede et der burde sidde på en 80-årig dame. Jeg lover jeg aldrig får store kunstige patter, men jeg har sgu fået lavet et kosmetisk indgreb, og måske I forstår, når I ser billedet herunder – Værsgo’!

Det væltede simpelthen ind med private beskeder, da jeg delte nogle stories med mit ben (inkl. åreknude) den anden dag på min Instagram. Fra folk der selv har fået fjernet, men også fra folk der gerne ville – eller som synes det var rart jeg viste mit ikke så IG-venlige ben frem.

Per opfordring skriver jeg dette indlæg, for at fortælle om indgrebet, som er ganske ufarligt (med den lille note, at lægen SKAL informere om en minimal risiko for blodprop. Men når det er sagt har klinikken udført mere end 4000 indgreb uden det nogen sinde er hændt. Men I ved; man skal jo sige det, hvis en 80-årig i USA for 8 år siden har fået én… som måske skyldtes noget helt andet, men… )

Mit ben FØR jeg fik fjernet mine åreknuder. Huden buler meget ud af – alle bulerne er nu fjernet, så huden bliver glat igen.

Før-undersøgelse

Jeg var til før-undersøgelse mandag. Der skulle jeg smide bukserne og stille mig op på noget der lignede sådan et podie, cykelrytterne står på, når de vinder et cykelløb. Der blev mit ben ultralydscannet for at se hvor langt op og ned min åre gik i benet, og om den var død. Og det var den. Helt død. STEN død.

Når åren er død bruges den ikke længere. Og det er helt ufarligt at fjerne den. Man kan fjerne dem på forskellige måder, nogle får fuld narkose, andre (som jeg) blot lokalbedøvelse.

Operationenda jeg fik fjernet mine åreknuder

Jeg fik allerede tid til operationen tirsdag, da der var et afbud, og jeg sprang straks på, da jeg gerne ville have det overstået så hurtigt som muligt. Lægen sagde det ville gøre ondt at få lagt bedøvelsen – som skulle lægges i alle “buler”, hvilket jeg havde 12-13 af. Sagde hun FØR jeg var i lokalet. Da jeg lå på briksen havde jeg 25 (!). Så det ville nok blive en rimelig pain-in-the-ass oplevelse, men i alt ville smerten vare ca. 10-15 min. ud af den time det hele foregik på. Jeg mener bare… jeg har både født to børn, fået en tattoo på foden og haft betændelse i bugspytkirtlen, så jeg ku’ nok godt klare 15 min. smerte for at gå med korte kjoler igen, tænkte jeg.

Selvfølgelig kunne jeg klare det. Men FUCK hvor gjorde det naller! Jeg fik masser af stik i åren med en ret stor sprøjte, og efterfølgende kom der liiiige snigende endnu en sprøjte, der så skulle bedøve mig rundt årerne.

Herefter skulle årerne fjernes. Kirurgen var en super frisk kvinde, der livligt fortalte om hendes liv, hendes uddannelse og en masse andet… imens vi hørte Sia dunkende med partymusik i baggrunden, fordi jeg havde fået lov til at vælge noget musik vi skulle lytte til imens… der var også en mandlig sygeplejerske der var skide sød, og jeg vekslede mellem at sige højlydt FUCK og skraldgrine fordi vi havde det ret sjovt imens… altså så sjovt man nu kan have det, mens der står en kirurg og en sygeplejerske og skærer én i benet for at hive ens årer ud gennem hullerne…

Det var en KLAM fornemmelse. Forestil jer det hvide på kyllingebrystet, man skærer fra når man tilbereder den. Sådan så årerne ud, når de blev hevet ud – lange hvide blevrende trevler. Og følelsen? Følelsen når de hev dem ud, og de var genstridige og ikke ville ud af de små 1-2 mm huller de havde skåret i mine ben… det var satme en klam omgang.

Men det gik godt! De blev fjernet, mit ben blev pakket ind i gage fra fod til øvre lår, og jeg tog mine tynde strømpebukser på og vadede gennem København, hjem mod Sydhavnen, for at hente ældste avlet… med et ben der lignede noget Quasimodo ejede.

Uma var bekymret, fordi det så lidt vildt ud. Sofus sagde bare “hvis dit ben er klamt og sort (som de havde sagt inde på klinikken det ville blive efter jeg tog gagen af), så må du ikke komme ind på mit værelse, for så er dit ben klamt”. Han er ellers normalt en kærlig dreng, men han hader også andres bare fødder 😉

Gagen skulle jeg have på i to døgn, før jeg efterfølgende skulle iføre mig nogle, faktisk ret frække, støttestrømper med blonder… i en uge…

Vær ikke bange!

Jeg tror jeg fik skræmt nogle på IG – nogle der ønskede at få deres åreknuder fjernet. Fordi jeg fortalte om smerten og ubehaget. Men hey, det er heller ikke rart at føde et barn, men bagefter er man jo pisse glad! Så GØR det – det kræver en henvisning af lægen og nogle smerter i benet, hvis man skal have det gjort på den offentlige regning. Hvis det blot er kosmetisk, skal du selv hoste op.

Jeg vil gerne anbefale Lisbeth Friis Johansen, som ligger på Vesterbrogade, hvis I skal have foretaget et indgreb – hun er mega prof, og så er hun så menneskelig og sjov og rar!

Jeg tog forbindingen af efter to døgn. Jeg var ret spændt på at se resultatet, og synes faktisk ikke det så så slemt ud. De små snit laver små ar, som bliver nærmest usynlige efter et år.

Lige lidt kort info om det hele, til alle jer der har spurgt:

Hvad er åreknuder?

Åreknuder er slyngende, forstørrede årer (vener) på benene. Åreknuderne opstår, fordi de klapper i årene, som sikrer at blodet løber op mod hjertet, bliver utætte. Det bevirker, at blodet løber baglæns i karsystemet. Dermed stiger blodtrykket til årerne, og der kommer udposninger – åreknuder!

Symptomer

Åreknuder er oftest helt ufarlige. Men de kan give tyngde, uro og træthed i benet. De opstår ofte under en graviditet (1 mio. danskere har åreknuder!), men kan også være arvelige.

Hvordan det hele foregår

Jeg fik fjernet mine åreknuder med laser. Under lokalbedøvelse. Først tegner de åreknuderne op med en tusch, vasker benet af med noget sterilisering, og afdækker benet så det er klart til operation. Man ligger i noget der ligner et alm. lægerum, hvor man ligger på en alm. briks.

Det foregår som sagt under lokalbedøvelse, og via en arbejdskanal der lægges i en syge åre (der skal fjernes), føres et kateter til lysken eller knæhasen, hvorefter der sprøjtes bedøvelse ind omkring åren, så den ødelægges.

Jeg fik fjernet selve knuderne, og skal man dette, laves der små snit med en skalpel. Herefter hives knuderne ud. De skal ikke sys efter, de er blot 1-2 mm. Efter behandlingen scannes man med ultralyd for at sikre at alt er i orden.

Det tog som sagt ca. en time i alt. Men det afhænger selvfølgelig af antallet af åreknuder.

Efterfølgende fik jeg en elastisk forbinding på benet fra tæer til lysken. Den sad i to døgn, hvorefter jeg nu bruger en (sexet) støttestrømpe, jeg købte i klinikken, i en uge.

Hvad må man efter?

Jeg havde egentlig spa-planer i weekenden, men det er nok næsten det eneste man ikke må efterfølgende, grundet fare for infektion. Ellers er man ikke hæmmet, man kan gå (jeg har gået mindst 20 km de efterfølgende døgn). Altså man kan først komme i bad to døgn efter – karbad / spa eller lign. først efter 10 dage.

Smerter

Det er normalt at have lidt smerter efterfølgende, men det har jeg faktisk ikke haft. Jeg har ikke mærket noget til det. Nogle får lidt feber, men dén stod jeg også over!

Efter tre mdr. skal man til kontrol i klinikken.

GO GO GO – vi ses til sommer med meget bare ben!

Del på Facebook

2 kommentarer til “Jeg har fået fjernet mine åreknuder”

  1. Jeg har lige fået fjernet mine åreknuder hos Lisbeth Friis Johansen også, og du havde helt ret fantastisk kirurg 👍🏼
    Men jeg kom til at tænke på – har du nogensinde lagt før/efter billeder op af dine ben?

    1. Ja, men har nok vist mest på min Instagram @sydhavnsmor.dk hvor jeg deler meget mere end herinde.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Få de sidste nyheder direkte til din mail

May

Velkommen! Jeg hedder May, er 39 år, gift med Martin og mor til Uma fra `12 og Sofus fra `14. Når jeg ikke vander blomster i mit lille bådhus i Københavns Havn eller ripper nettet for nye rejsemål, laver lejlighed (er i gang med en sammenlægning af 3 lejligheder), bager jeg tonsvis af kager – gerne den slags man kan spise hver dag med god samvittighed, uden mel og sukker. Her på sydhavnsmor.dk deler jeg et hav af sundere opskrifter, rejse- og kulturoplevelser, boligrenovering og en masse andet.

Populære indlæg

Webshop

Instagram

Scroll to Top