May

May

Følg mig på instagram @sydhavnsmor.dk

Madpakkeinspiration – 5 nemme madpakker

Madpakkeinspiration
Annonce

Jeg ved, at rigtig mange synes, det er et helvede at skulle lave madpakke. Mest af alt fordi ingen gider have en lummer leverhakker i tasken hele dagen, der er helt fladmast og kedelig, når klokken slår frokost. Det kan være svært at lave spændende madpakker. Derfor vil jeg give mit besyv på 5 nemme madpakker, som madpakkeinspiration. Måske du kan bruge et par af opskrifterne, og se fidusen i at minimere madspild med sunde og nemme madpakker. Desuden lave madpakkerne med så mange danske produkter som muligt – på max 10 min. Følgende madpakker kan laves af et større barn, eller sammen med dit barn, og ved at genbruge en del af ingredienserne ugen igennem sparer du også penge.

Jeg har taget udgangspunkt i Nettos ØGO’-serie, som jeg er stor fan af. Vi køber alt det vi kan få økologisk, og i Netto har de deres egen ØGO’-serie, som er budgetvenlig.

ØGO’-serien byder på et stort sortiment, så der er noget for alle, og langt de fleste kan være prismæssigt med. Netto har også fået en nyere plantebaseret serie, der hedder SPIR, som vi også er glade for i Sydhavnshytten.

Sundt og nemt

Madpakken er én af dagens tre hovedmåltider, og er for mig et vigtigt måltid. Det er midt på dagen, hvor man skal bruge hovedet og derfor trænger man til god energi. Jeg ved det kan lyde småhelligt fra en kostvejleder, men det er vigtigt for mig at mine børns madpakker indeholder de rigtige næringsstoffer – protein, kulhydrat og fedt, og har et minimalt sukker og saltindhold.

Derfor indeholder børnenes madpakker ikke for meget frisk/tørret frugt, søde sager eller forarbejdet mad, som fx kødpålæg og leverpostej. Jeg er som sagt ikke hellig, men alt med måde. Det er vigtigt børnene bliver rigtig mætte og holder blodsukkeret stabilt, så de kan koncentere sig dagen igennem, og ikke bliver trætte. Men det er dælme også vigtigt, at det er nemt at lave madpakken – for det skal ikke være et kæmpe cirkus, der tager meget mere end 10 min. at forberede. Så går man jo død i det.

Jeg har lavet en portion havregrynskugler til ugen, rullet i kokos og lakrids. Hver dag får ungerne en kugle med i madpakken som de søde indslag. Jeg synes det er lækkert at give dem en lille sød/lækker ting med, som en mini-dessert, og det synes børnene i den grad også 😉 Det kunne også have været lidt valnødder, tørret mango, peanuts, hjemmelavet banankage eller lign.

Her er vores madplan for ugen

Alt kan købes i Netto, det meste er fra deres egen ØGO’-eller SPIR-serie.

Mandag

– ØGO’-sandwich med mozzarella, avocado & pesto, ØGO’-klapsammen med ost og frisk basilikum gnavegrønt, mandarin og havregrynskugle

  • 3 skiver ØGO’-rugbrød
  • 2 skiver mozzarella
  • 1/2 avocado
  • 1-2 tsk. grøn pesto
  • 1 tyk skive ost
  • frisk basilikum
  • 1 håndfuld cherrytomater
  • 1 stor gulerod, i stave
  • 1 pære
  • 1 havregrynskugle (find opskriften længere nede i indlægget)

Med et par skiver rugbrød laver du en klapsammenmad, med en halv avocado, 2 skiver mozzarella & 1-2 tsk. grøn pesto. Det er vigtigt lægge en god bund i grøntsager og gode fibre, som rugbrød og fuldkornsprodukter. En (voksen) håndfuld grøntsager pr. madpakke er minimum hjemme hos os.

Tirsdag

– Pita med hjemmelavet æggesalat med karry, fiskefrikadelle, små grøntsagsspyd (på tandstikker), frugt og havregrynskugle

Æggesalat med hytteost
Pita med æggesalat

  • 1 stk. fuldkornspitabrød
  • 1 æg
  • 1 spsk hytteost, med top
  • 1/2 avocado
  • salt & peber
  • 1 tsk. karry
  • 1 “hånd” fiskedelle (færdigkøbt)
  • 1 mandarin
  • mini-spyd med peberfrugt, cherrytomater og frisk basilikum
  • 1 havregrynskugle

Æggesalat: 1 spsk ØGO’-hytteost med top, 1/2 avocado i tern, 1 æg skåret i småstykker, salt, peber og 1 tsk. karry. Bland alle ingredienserne og fyld pitabrødet med æggesalaten.

Onsdag

– Pita med falafler, majs, agurk, revet spidskål, hytteost og avocado, pesto, gnavegrønt, frugt & havregrynskugle

falafel
  • 1 stk. fuldkornspitabrød
  • 3-4 falafler (færdigkøbt i Netto – jeg har brugt Urtekrams eller SPIR’s med sød kartoffel)
  • løse majs fra dåse
  • 1/2 avocado
  • agurk, i tern (ca. 5-7 cm)
  • 2 tsk. grøn pesto
  • 1 stykke agurk til gnavegrønt
  • 1 stk. frugt (mandarin, pære, æble, 1 håndfuld vinduer…)
  • 1 havregrynskugle

Fyld pitabrødet med grønt, falafler og pesto.

Torsdag

– Rugbrødshapsere (evt. udstukket) med SPIR-pålæg, falaffel-hapsere, oste-spyd, gnavegrønt, frugt & havregrysnskugle

SPIR fra Netto
SPIR Netto
  • 2-3 skiver ØGO’-rugbrød
  • Et par skiver SPIR plantebaseret pålæg med tomat og basilikum
  • Evt. smør under brødet
  • 2-3 falafler (fra dagen før) til hånden
  • Mini-spyd med et par stykker ost
  • 1 peberfrugt
  • Et par blomkålsbuketter, rå
  • 1/2 mandarin
  • 1 æble
  • 1 havregrynskugle

Læg SPIR-pålæget på brødet og udstik evt. en sjov figur ud. Skær et par ostetern ud og fordel på et lille spyd/tandstik af træ. Lav gnavegrønt til, frisk frugt og smid en havregrynskugle i madpakken.

Tip: For at gøre madpakken sjovere kan du evt. udstikke madderne, med et motiv fra en kageform. Eller blot skære dem sjovt ud med en kniv. At gøre madpakken hyggelig og personlig, gør også madpakken mere interessant for dit barn. Når du pakker den ind, kan du evt. sætte et lille sødt klistermærke på madpapiret, eller tegne et hjerte – det gør det hyggeligt at åbne maden, og det vil de fleste børn sætte stor pris på.

Fredag

– Pita-pizza med tomatpuré, majs, mini-peberfrugter, mozzarella, blåbær, frisk frugt, gnavegrønt & havregrynskugle

Pita-pizza
Pita-pizza med mozzarella
  • 1 stk. fuldkornspitabrød
  • 2-3 spsk. tomatpuré
  • 1 lille håndfuld majs fra dåse
  • 1-2 små peberfrugter, skåret i ringe eller skiver
  • 2 tykke skiver mozzarella
  • en lille håndfuld blåbær eller 1 stk. frisk frugt, som fx mandarin, æble, pære, et stykke ananas, jordbær eller 1/2 banan
  • 1 håndfuld gnavegrønt, fx spyd med mini-peberfrugt, tomat og basilikum, løse majs i lille beholder, rå blomkål eller broccoli (hvad du har i køleskabet)

Pita-pizza: Tag et fuldkornspitabrød, smør det med ØGO’-tomatpuré fra tube, fordel to tykkere skiver Øgo-mozzarella over, samt majs og peberfrugt, salt og peber. Bag i ovnen på 220 C i 12 min. til osten er smeltet.

Læg gnavegrønt, frugt/bær i madpakken, sammen med pita-pizzaen.

Indkøbsliste basisingredienser

For at gøre det så overskueligt som muligt, følger her en liste over hovedingredienserne jeg har brugt til denne uges madpakke-plan. Mange af ingredienserne har du måske allerede i køkkenskufferne, og du kan jo sagtens skifte nogle af ingredienserne ud alt efter smag og behag.

  • Fuldkornspitabrød
  • ØGO-rugbrød
  • Avocado
  • Mozzarella
  • Hytteost
  • Falafler (Netto har fået nye falafler med søde kartofler, fra SPIR-serien, der smager rigtig godt!)
  • Gnavegrønt; mini peberfrugter, agurk, cherrytomater, blomkål, majs, radisser, champignon osv.
  • Frisk frugt og bær – gerne en håndfuld bær dagligt, eller 1 stykke frisk frugt som pærer, clementin, æble, blåbær…

Alt ovenstående findes i Nettos egen Øgo-eller SPIR serie. Mix og match med hvad du har af ingredienser i køleskabet og køkkenskufferne.

Genbrug og minimer madspild

Det er en god idé at anvende samme hovedingredienser som fx pitabrød og rugbrød, 3-4 grøntsager og frugter til ugen, så du undgår madspild. Du kan bruge min liste herover til inspiration, men selvfølgelig skal du ikke give dine børn mozzarella-madder med hvis du ved de ikke kan lide mozzarella. Det er dog min egen erfaring, at det kan være sundt og givende at udfordre ens børn lidt engang i mellem med nye smage og ingredienser.

havregrynskugler

Havregrynskugler – sundere sødt alternativ til madpakken – 10 stk.

  • 20 dadler uden sten
  • 2 dl havregryn
  • 3 spsk usødet kakao
  • Evt. lidt vand

Topping

Lakridspulver eller kokosmel (evt. hindbærstøv for flottere farve)

Blend de tre ingredienser med en (stav)blender og tilføj evt. lidt vand, hvis massen ikke er blød nok. Rul 10 kugler og vend dem i lakridspulver eller kokosmel. KLAR! Opbevar dem i køleskabet indtil de skal i madpakken.

Andre madpakke-idéer

For at børnene synes det er sjovt at spise madpakken, må den gerne være fyldt med farver og sjove former. Men det kunne også være at grøntsagsstængerne eller resterne fra kyllingen fra gårdagens aftensmad, blev pakket ind i en frisk rispapirsrulle.

Madpakkeinspiration er altid godt, så hvis du har nogle gode fifs, så hold dig endelig ikke tilbage og del dem gerne med os andre i en kommentar, herunder! Mange tak!

Del på facebook
Del på Facebook

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

børneplakater
Bolig
Sydhavnsmor

Fede, billige børneplakater

ANNONCE Fra øverst til venstre: Moonship Poster, Business Poster, Verdenskort Dyr Plakat, Minionstegning lavet af min far, Hvalen Plakat De sidste mange måneder har vi

Læs mere »

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Få de sidste nyheder direkte til din mail

May

Velkommen! Jeg hedder May, er 37 år, gift med Martin og mor til Uma fra `12 og Sofus fra `14. Når jeg ikke vander blomster i mit lille bådhus i Københavns Havn eller ripper nettet for nye rejsemål, bager jeg tonsvis af kager – gerne den slags man kan spise hver dag med god samvittighed, uden mel og sukker. Her på Sydhavnsmor.dk deler jeg et hav af sundere opskrifter, rejse- og kulturoplevelser, guider til DIY’s og en masse andet.

Populære indlæg

Webshop

Instagram

Scroll til toppen