May

May

Følg mig på instagram @sydhavnsmor.dk

10 MUST READ-BØGER FOR KVINDER

Sjove, seje og provokerende. Anderledes, sørgmodige og langt ude. Bogfan og bookstagrammer Mette Rou Lund, der arbejder på forlaget Lindhardt og Ringhof, har valgt 10 bøger enhver kvinde bør læse. Kvinderne i bogstakken er vidt forskellige, men de er alle værd at lære at kende.

image

Af Mette Rou Lund

Pigen med røvgeviret

af Amy Schumer

Den amerikanske komiker Amy Schumer tør sige ALT højt, især hvis det handler om sekreter, og hun er både charmerende og røvprovokerende. Amy skulle være helt fantastisk live, men hun er bestemt også sjov på tv (se hendes show på HBO!) og på bog. I Pigen med røvgeviret kommer vi lidt tættere på en af de sjoveste kvinder lige nu. Amy har selv har brugt humoren til at overleve et skift fra at være i en velhavende familie til at være helt på røven og ernære sig som verdens dårligste drug dealer og håndtere en syg far, der skider i bukserne i lufthavnen.

Indledning: Et åbent brev til min vagina. Først og fremmest: Undskyld. Derudover: Det var så lidt.

Spejl skulder blink

af Dorthe Nors

Af en eller anden grund er Dorthe Nors lidt overset herhjemme, selvom hendes noveller har været i fancy amerikanske tidsskrifter, Men det gør ikke noget, hvis du aldrig har hørt om Kantslag, som den meget roste novellesamling hedder, for hendes roman Skulder blink spejl er faktisk bedre. Jeg kan især identificere mig med hovedpersonen Sonjas håbløse forsøg på at få et kørekort, og kørelæren Jytte nok må være den værste kørelærer i (litteratur)historien. Sonja bor i København, hvor hun får bearbejdet sit bindevæv hos massøren Ellen, og hun forsøger at komme i kontakt med søsteren Kate, der har meget travlt med at være i et havecenter i Jylland.

Indledning: Sonja sidder i en bil, og hun har ordbogen med.

Natasja

af Karen Mukupa og Rasmus Poulsen

Det er ikke en ny bog, men jeg bliver aldrig træt af at læse om reggae- og rap-fænomenet Natasja Saad, som var en dybt fascinerende kvinde. Jeg oplevede hendes uimodståelige karisma på scenen til forestillingen Købmanden i Venedig på Betty Nansen Teatret, og mange kender hende fra hits som Op med ho’det og Gi’ mig Danmark tilbage. Natasja døde på tragisk vis i en trafikulykke på Jamaica i 2007. Bogen er skrevet af Natasjas gode veninde og musikerkollega, Karen Mukupa, og hendes kærlighed og beundring til Natasja skinner igennem. Det er et ærligt portræt af en kvinde, der hellere ville have det sjovt og leve fuldt ud end at være fornuftig.

Indledning: Vejene på Jamaica er i en elendig forfatning.

Som om

af Kristina Stolz

Hovedpersonen Fanny i Kristina Stoltz’ Som om er vokset op i en fri hippiekultur med en kærlig men psykisk ustabil far. I bogen følger vi både Fanny som voksen, hvor hun har krise i ægteskabet og livet generelt, og som barn på Christianshavn i 80’erne. Hvor de voksne festede, og børnene var længe oppe. Hvor der blev kæmpet mod atomkraft, EF og Schlüter. Men hvor der også blev røget mange joints og drukket meget rødvin. Bogen er både et indblik i en kvindes identitetskrise og i en spændende tid.

Indledning: Jeg har sat mig op nu, men det er stadigvæk hvidt.

Folkets skønhed

af Merete Pryds Helle

En af de bedste bøger, jeg har læst i år. Slægtskrøniken er baseret på Merete Pryds Helles egen familiehistorie, og det var ikke spas at vokse op som fattig pige på Langeland i 1930’erne. Hovedpersonen Marie kommer som voksen til København, og volden fra barndommen gentager sig i ægteskabet, hvor ægtemanden ikke kan forstå, at Marie ikke bliver fyldt med lykke af at være hjemmegående husmor i parcelhusghettoen. Vigtig kvindehistorie og vanvittigt godt skrevet.

Indledning: Marie sad i græsset og stirrede på de røde ribs på busken, som vinden skurrede frem og tilbage over den hvidkalkede mur.

Girl in a Band

af Kim Gordon

Det gør ikke noget, at du ikke er hardcore fan af postpunkbandet Sonic Youth. Måske har du aldrig hørt om det engelske band, og jeg er heller ikke den store fan af musikken, men Kim Gordons Girl in a Band er en interessant kvindehistorie. Det er lige så meget en historie om en opvækst med en skizofren bror, om at være feminist i en mandsdomineret verden og om at dyrke kunst på dedikeret vis. Kim er en sej og inspirerende kvinde, og hvis ikke du har lyst til at læse bogen på engelsk, så er den også udkommet på dansk på Forlaget Klim.

Indledning: It’s funny what you remember, and why, or whether it even happened in the first place.

Manifest

af Julia Lahme

Jeg har altid været stor fan af Julia Lahme, både som kollega, hvilket vi har været i mange år, men også af hendes bøger, hvor hun deler hudløst ærligt ud af erindringer, hændelser og holdninger. I Manifest reflekterer Julia over, hvad man skal have med sig ud af 30’erne, og selvom jeg på ingen måde frygter at fylde fyrre, så er Manifest god til at sætte tanker i gang, når man skal finde ud af, om man nu også står det rigtige sted i livet, og hvor er vi kvinder i det hele taget på vej hen? Med Julia i hånden, bliver den rejse lidt sjovere og skarpere.

Indledning: Den dag jeg vidste, at jeg nærmer mig døden, var den dag jeg opdagede, at jeg var ved at flytte over i et andet segment.

Børste

af Annette Bjergfeldt
Jep, det er en børnebog. Men Børste er stadig en af de sejeste og sjoveste kvindelige karakterer, jeg har mødt i litteraturen siden Pippi, Grynet og Ronja Røverdatter. Børste er sær på en skøn måde, og hun kan blive edderspændt rasende, smaskforelsket og helt umulig. Hun udstråler så meget livsglæde og fandenivoldskhed, at jeg ville ønske, at jeg kunne diktere, at alle mødre skulle læse Børste højt for deres børn. Men det må I selvfølgelig selv bestemme. Jeg kan bare garantere, at I ikke vil fortryde at lære Børste at kende, og der er heldigvis flere bøger i serien.

Indledning: Børste fylder meget i landskabet. Hun har pariserfrisure, æblekinder og store armbevægelser.

Mor og Busser

af Kristina Nya Glaffey og Pernille Kløwedal Helwig (illustrationer)
Det er den sjoveste romantiske komedie, jeg har læst. Forsiden kan godt signalere, at det er en lidt smal bog, men den er vildt sjov og meget hurtigt læst. Det lesbiske pars op- og nedture i parforholdskarrusellen og moderskabet bliver fortalt gennem barnets øjne, og det er både hylende morsomt og meget lærerigt. For hvor kan vi mødre bare være for meget, og det kan børn gennemskue på deres egen fine og filosofiske måde. Jeg læste den højt for min mand, der også var flad af grin.

Indledning: Busser betalte engang en flink læge ude i Nordvest det samme, som en brugt bil eller mindst seks iPhones koster for at putte en haletudse ind i mor.

Hvor der er vilje

af Jeffrey Archer
Den eneste mandlige forfatter i bogstakken, men når engelske Jeffrey Archer får lov at være med, så er det, fordi hans roman Hvor der er vilje har en stærk kvindekarakter i Maisie Clifton, mor til hovedpersonen Harry Clifton, der ville havde været meget på røven, hvis ikke han havde sådan en handlekrafttig og hårdtarbejdende mor til at sørge for, at han får en god uddannelse og ikke skal slave den på havnen. Romanen foregår i tiden efter 1. Verdenskrig, og det er en knaldroman med hemmeligheder, ulykkelig kærlighed og slemme skurke, og hvis du er bare lidt nostalgiker med hang til tv-serien Downton Abbey, så er Clifton-krøniken som fredagsmums. Du kan låne den til din mor, når du selv har guffet dig igennem den.

Indledning: Denne historie ville aldrig være blevet skrevet, hvis jeg ikke var blevet gravid.

Bogen udkommer først d. 27. september

image

Hvem f….. er Mette?
Mette har engang været min chef, da jeg var praktikant på Chilinet. Det var sjove tider, man fik lov til at prøve meget af, og Mette kan diske op med et par gode anekdoter om, hvad jeg har sagt i branderter til Chili-fester. Men ikke et ord om det på bloggen …
Lige nu er Mette en hjælpende hånd i den travle PR-afdeling hos forlaget Lindhardt og Ringhof, men kærligheden til bøgerne har hun haft, siden hun blev indoktrineret af sin bibliotekarmor i en ganske ung alder, og hun kan skrive både universitetsnørd, bogopsætter og tidligere kulturredaktør på FEMINA på cv’et.

Du kan følge Mette på Instagram på @metteroulund

Del på Facebook

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Få de sidste nyheder direkte til din mail

May

Velkommen! Jeg hedder May, er 39 år, gift med Martin og mor til Uma fra `12 og Sofus fra `14. Når jeg ikke vander blomster i mit lille bådhus i Københavns Havn eller ripper nettet for nye rejsemål, laver lejlighed (er i gang med en sammenlægning af 3 lejligheder), bager jeg tonsvis af kager – gerne den slags man kan spise hver dag med god samvittighed, uden mel og sukker. Her på sydhavnsmor.dk deler jeg et hav af sundere opskrifter, rejse- og kulturoplevelser, boligrenovering og en masse andet.

Populære indlæg

Webshop

Instagram

Scroll to Top