May

May

Følg mig på instagram @sydhavnsmor.dk

Knogle booster smoothie (vegansk) – sydhavnsmor.dk

f3934611-a3a0-4006-bb15-21ae910072a3

Der er så meget snak om hvad der er sundt, ikke sundt, om vi skal drikke mælk, eller om vores krop har bedst af, at vi lader være. Jeg drikker mælk i min the, spiser yoghurt og mine børn får mælk på deres havregryn, og bæller et glas, hvis de har lyst til det. Efter at jeg i påsken var på familietur, fik jeg opskriften på en knogle-booster smoothie for hele banden – både os som indtager mælk, men også jer der ikke gør – opskriften indeholder ingredienser der er rige på calcium og magnesium. Sidstnævnte er lige så vigtigt som calcium, særligt for børn. Bananer indeholder et højt indhold af magnesium, og derfor siges det, at bananer faktisk er lige så vigtigt som mælk, for de små bæster 😉

Havregryn er en rigtig god kilde til calcium (kalk), og indeholder 105 mg  pr 35 g. og gavner på mange måder vores helbred. Kalk styrker knoglerne og er en vigtig del af af vedligeholdenden af kroppen. Både når det gælder skelettet, og bisserne (som jeg tippet om hvordan kan blive hvidere, naturligt HER). Vi kan, hvis vi indtager de rigtige fødevarer, godt dække de daglige behov for kalk, uden indtagelse af mælke produkter, som er:

1-5 år: 600 mg

6-9 år: 700 mg

10-17 år: 900 mg

Voksne mænd og kvinder, over 18 år: 800 mg

Gravide og ammende: 900 mg

Selv er jeg af den overbevisning af mine børn har godt af mælk. Derfor vil jeg ikke, med den viden jeg nu har, stoppe med at give mine egne det. Men hvis man ikke tåler mælk, kan man godt dække sine børns daglige behov ved at indtage calcium-rige produkter, som fx grønkål, mandler, rugbrød, grove grøntsager, havregryn, dadler (tørret frugt) mm. Men for at dække samme indhold kalk, som et glas mælk, skal et barn fx spise 3 1/2 store gulerødder, eller 25 tomater.Det er dælme mange! Normalt kan vi ved at indtage en halv liter mælk og 25 g fed ost få dækket vores basale calcium behov, i hvert fald hvis vi lytter til Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Disse vafler, som I ser på billedet, der kun indeholder 3 ingredienser er også gode knogle-boostere, men er dog ikke veganske, men suuuuper nemme og mega lækre. Opskriften findes HER, og er så sunde at de kan spises dagligt.

748711cd-5623-4315-9244-68a916337192

Opskriften på denne knogle-og tand booster, som dækker ca. 70 % af en voksens daglige behov for calcium, er:

1 moden banan

35 g. havregryn

3 stks tørrede dadler – eller figner (sidstnævnte indeholder både kalium og calcium), til sødning

1-2 spsk tahin, som er sesam pasta eller 2 spsk sesamfrø som er super rige på calcium, og som skal mini-hakkes glat først

vand – tilsættes efter ønsket tykkelse, men mellem 1-2 dl.

Smid evt. også 10 mandler i (hakket til mel, ligesom sesamfrøene) – det gir’ sødme, B6 og e-vitamin

Sådan gør du:

Du hakker sesamfrøene i en minihakker til mel, og blender resten af balladen sammen med frøene. Put så meget vand i, som du ønsker, for den rigtige konsistens. Jeg synes det er ret lækkert, at den er lidt tyktflydende, så jeg putter ca. 1 dl i.

Jeg synes at denne smoothie smager vildt godt, og så er den også mættende. Jeg har kylet den ned som morgenmad et par dage, når denne sunde, slankende gulerodskage ikke er røget indenbords, med et par gulerødder ved siden af og har haft en GOD mæthedsfornemmelse længe. Prøv den, hvis du vil booste knoglerne og gebisset, og vil prøve noget nyt – jeg synes sgu den er læks! 🙂

Tip: Det er altid godt at give D-vitamin sammen med kalkboostere, det hjælper kalken med at hoppe i knoglerne. D-vitamin findes i særdeleshed i æg (som sagtens kan smides i smoothien, hvis man ikke er veganer), fed fisk som sardiner, makrel, sild, ål, laks og hellefisk, ost mf. OG så findes den i solen, som vi håber på snart er permanent 🙂 Hvis man er veganer bør man indtage D-vitamin som kosttilskud.

 

 

 

Del på Facebook

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Få de sidste nyheder direkte til din mail

May

Velkommen! Jeg hedder May, er 39 år, gift med Martin og mor til Uma fra `12 og Sofus fra `14. Når jeg ikke vander blomster i mit lille bådhus i Københavns Havn eller ripper nettet for nye rejsemål, laver lejlighed (er i gang med en sammenlægning af 3 lejligheder), bager jeg tonsvis af kager – gerne den slags man kan spise hver dag med god samvittighed, uden mel og sukker. Her på sydhavnsmor.dk deler jeg et hav af sundere opskrifter, rejse- og kulturoplevelser, boligrenovering og en masse andet.

Populære indlæg

Webshop

Instagram

Scroll to Top