May

May

Følg mig på instagram @sydhavnsmor.dk

50 km gåtur fra København til Helsingør

50 km gåtur

Først og fremmest, bare MEGA tak for at heppe så meget på os i går, hvor vi gik en 50 km gåtur fra København til Helsingør. Jeg tror faktisk at al det hepperi og støtte jeg fik fra mine dejlige følgere her og på Instagram @sydhavnsmor.dk, var det der fik mig i mål.

Jeg besluttede mig for kort tid siden at jeg gerne ville gå fra Sydhavnen til Helsingør. Hvorfor? Kombinationen af at jeg ELSKER at gå (og ellers ikke dyrker andre former for motion) og jeg synes det er sjovt at opleve, og udfordre mig selv. Så jeg skrev straks til mine forældre om de kunne passe ungerne en dag så det kunne lade sig gøre, og som altid, var de super støttende og fantastiske, og tog børnene med i verdens bedste sommerhus, for at det hele kunne lade sig gøre.

Rungted Havn

Forberedelser til turen… var der ikke mange af. Jeg havde ikke fået bevæget mig meget under Corona-lock down, da jeg var hjemme med to børn i mere end to måneder. Så mine daglige mindst 12.000 skridt-gåture, som jeg forsøger at få ind, ved at gå alle steder jeg skal – fx til en veninde, ind til byen, til møder og fx i IKEA mm. var ikke eksisterende. Det resulterede yderligere i en vægtstigning på 5 kg 😉

Så jeg havde ikke trænet op til turen. At gå er for de fleste den mindst belastende motion, da man hele tiden har en fod i jorden og dermed ikke belaster kroppen for meget. Men de sidste to uger inden jeg skulle gå de 50 km fra København til Helsingør, gjorde jeg mit bedste for at snige mig op på mindst 12.000 skridt dagligt. Jeg vil bestemt ikke kalde min grundform for god, men den er heller ikke hamrende dårlig. Og jeg lider ikke af nogle skavanker.

Pinot Noir er en sikker vinder

Hvad pakkede vi i tasken?

Vi havde én rygsæk med et par ekstra sko til hver, vabelplastre, æbler, ekstra sokker, vand, et par kopper, og en powerbank så jeg kunne oplade min tlf undervejs 😉 Afhængigt af vejr er det selvfølgelig en god idé også at tage en ekstra trøje med. Desuden havde vi elektrolytter med som vi blandede i noget vand hver 6. time for at få vitamin C, som bidrager til at mindske træthed og udmattelse, samt koffein.

Dagene op til (jeg tager det selv fast, dagligt) havde vi taget magnesium piller da det er godt for musklerne & ellers havde vi ikke planlagt en skid 😉

Vejret så ud til at blive dårligt og vi havde besluttet os for ikke at gå hvis det regnede. 50 km, våde i regn, ville bare ikke være sjovt. Men det dårlige vejr rykkede til dagen efter og vejret var faktisk helt perfekt gå-vejr, 17 grader og skiftende sol og overskyet. Det ville ikke have været rart at gå så langt for ophævede fødder, hvis solen havde braget mere igennem.

Det er VIGTIGT at have gode sko på – og det er en dejlig fornemmelse at have et ekstra par med, man kan skifte med undervejs, for følelsens skyld. Efter mange kilometers gåtur hæver fødderne og derfor skal skoene sidde godt og bestemt ikke for stramt. Jeg havde to par løbesko med, og skiftede efter ca. 30 km og havde kun de andre jeg havde med på ca. 5 km, før jeg skiftede tilbage til de første. Neglede på mine storetæer var virkelig ømme efter de første 25 km men på en eller anden måde blev det en smerte jeg vendte mig til. Kroppen havde det rigtig fint de første 30 km.

Jeg havde sørget for a tage noget løst tøj på, bukser der ikke strammede, sokker der sad GODT fast – jeg havde sportssokker på – vil helt klart anbefale nogle der sidder tæt og ikke folder. Spørg evt. i en sportsforretning efter nogle gode sokker – eller tag støtte strømper på. Hedder det ikke det? 😉

Efter 30 km tog jeg skoene af og havde fået en vabel på tåen. Jeg tror jeg havde fået den fordi jeg ikke havde fået klippet mine storetånegle langt nok ned, og de derfor nærmest skar ind i min tå ved siden af – så husk at klip dine tånegle inden en lang gåtur, heh!

Undervejs

Vi gik fra Sydhavnen kl. 8 om morgenen. Gennem Vesterbro, Frederiksberg, Nørrebro, Østerbro, Hellerup, Charlottenlund – gennem smukke, smukke Jægersborg Dyrehave (som jo er KÆMPE stor!!!). Sikke et naturområde – jeg fatter GODT hvorfor det er nordsjælland med naturen og vandet der er blevet så populært. Tæt på byen og helt fantastisk luft og natur.

Da vi kom gennem Jægersborg Dyrehave gik vi ned af Skodsborgvej til Strandvejen og derfra spadserede vi hele vejen til Helsingør ad Strandvejen og Gammel Strandvej fra Humlebæk.

I Vedbæk tog vi frokostpausen og der var klokken blevet 14.30. Vi spiste på en lille lokal italiener og købte rødvin og snacks i Netto ved siden af, inden vi gik videre. Indtil her havde vi delt en plade Marabou fra en tankstation i Hellerup og spist et æble. Hjemmefra spiste vi en stor portion havregryn med rosiner, sukker og mælk til at lægge en god bund fra start.

Jeg kunne intet mærke i kroppen de første 20-25 km. Men så begyndte jeg at få ømme fødder og tåneglene gjorde nas.

Strandvejen har jeg altid været fascineret af. Husene derpå er jo gigantiske og helt vilde palæer – mange af dem, i hvert fald. Et hus koster MANGE millioner og jeg fatter slet ikke at der findes SÅ mange mennesker i DK der har så mange penge at de kan fylde alle de pissedyre huse ud hele vejen nord fra Kbh til Helsingør. Når man går dér, og er en halvfattig Sydhavner med en meget gennemsnitlig løn, der ikke byder på palæer og den slags, kan man sgu godt blive en kende jaloux. På den der HOLD-KÆFT-DER-GAD-JEG-FANDME-GODT-AT-BO måde. Men den larm fra Strandvejen – alle bilerne der konstant suser forbi – trækker altså luksusen en lille smule ned. Jo jo, bevares – de har nok vandudsigt, garentrisset en au-pair og privat strand – men de har også bilos og larm i baghaven. Jeg har ro og fred, og to altaner i Sydhavnen. Ingen kan få det hele – alle kan få lidt 😉

Humlebæk

Vi missede jo Tårbæk (som jeg synes er top hyggelig) og Skodsborg fordi vi nappede Dyrehaven i stedet. Hvor der i øvrigt var MANGE dyr – altså dådyr, i KÆMPE flokke som på en prærie). Fra Vedbæk gik vi ad Strandvejen gennem Rungsted (som har en mega hyggelig og besøgt havn, Mikkelborg (hvor jeg tror jeg ville have bedst chance for at have råd til at bo langs kysten, HVIS det skulle være), Nivå (hvor vi købte dyre danskvand i havnen og lå med benene i vejret inden turen gik videre) og Humlebæk… hvor jeg vil bo!

Hold nu helt kæft, hvor er Humlebæk den hyggeligste by langs kysten! Gammel Strandvej er TOP charmerende – det er som at træde ind i en romantisk gammel film. DER VIL JEG BO – nede ved vandet! Tæt på smukke Louisiana… hvis nogle gør os efter, og går denne tur, så kan man altså, i stedet for at gå på Strandvejen gå helt nede langs vandet på Gammel Strandvej flere kilometer fra Humlebæk til Espergærde.

Espergærde Strand er også vanvittig fin. Her blev vi overrasket af en gammel klassekammerat, der lige havde født sin 3. søn. Hun stod og ventede på os på stranden med hep og hygge. Så dejligt – for dér var jeg ved at miste gejsten.

Kort over ruten

Træt og færdig krop

Vi havde gået et marathon og min krop havde det ikke længere så godt. Indtil nu var det ømme ben, men ikke noget jeg ikke kunne klare. Vores børn ringede på Facetime lige inden vi ramte vores 44’ende kilometer i Espergærde Havn og jeg havde svært ved at koncentrere mig om deres fortællinger fra sommerhuset. Min ryg var begyndt at gøre RIGTIG ondt. Jeg fik lænde-kramper og det jog i min ryg når jeg tog et skridt. Jeg måtte hele tiden stoppe for at strække ryggen. Kl. var ca. 20 og efter Kraks plan ville vi være fremme i Helsingør kl. 18.20. Altså for ca. to timer siden. Det var selvfølgelig tænkt uden pauser, og dem havde vi taget nogle stykker af.

Mange af de fine Strandvejsvillaer har deres egen lille grund ned til vandet… fx med et lille hus på <3

Vi tog vores aller første pause efter 3-4 timer i Dyrehaven – her fik vi 10 minutter på en bænk, inden vi gik videre, hvor sokkerne og skoene røg af til en lufter 😉

Der var INTET mad at finde fra Dyrehaven til Vedbæk – heller ikke vand. Så vi spiste sen frokost og den gav os energi til at komme videre. Igen var der intet vand at finde før Nivå. Man skal altså ikke regne med at kunne finde mad og drikke undervejs på strækningen, først igen i Espergærde var der cafeer der solgte mad og drikke. Og igen herefter først i Helsingør. Så tag det med, hvis I skal gå turen også!

BS Christiansen, var der en følger der sagde, siger at man skal gå 50 km (ikke for langsomt – så får man ondt i ryggen) og herefter holde max 10 minutters pause, og så afsted igen. Jeg kunne gode mærke at det gjaldt om at komme videre afsted, gik man for langsomt fik man ondt – og ømheden efter en pause skulle lige gås væk. Det kunne godt være svært at få benene afsted efter at have siddet i 10 min. Vi holdt vist i alt 4 pauser undervejs – i Dyrehaven, Vedbæk, Nivå og Espergærde.

Stiv i kroppen – og en sød Jeanette og lille Erik- eller måske Gorm? Baby har ikke navn endnu 😉

Espergærde

Vi fik et par bananer i den sidste sol på en bænk på stranden i Espergærde – og selvfølgelig rødvinen, som var en skide god motivatiosfaktor undervejs 😉 HUSK for helvede den rødvin! Den er fandme dejlig at se frem til. Tre rødvinspauser havde vi undervejs, og det var hyggeligt og rart med nogle procent-kalorier 😉

Det er i det hele taget vigtigt at få nogle kcal indenbords på sådan en tur, for at få energi. Gode snacks er fx bananer, nødder, kiks og måske mørk chokolade.

Jeg havde MEGET svært ved at gå de sidste 6 km fra Espergærde til Helsingør. Min ryg gjorde meget ondt og jeg måtte konstant strække den ved en pæl. Benene og fødderne var også ømme men det var min (svejede) ryg der var problemet. Faktisk var jeg overrasket over den ikke havde drillet mig før nedgangen til Espergærde. Jeg får nemt smerter i ryggen når jeg går, men tror ofte det skyldes at jeg går for langsomt. Vi holdt et tempo på ca. 5 km i timen i går. Først gik vi hurtigt – senere sakkede vi mere efter.

Jeg bandede og svovlede en del de sidste 4 kilometer. Men efter at have gået – faktisk – 47 km, var det næsten dumt at beklage sig når man næsten var i mål. Min krop var træt, men det var JEG slet ikke. Da vi ENDELIG nåede Helsingør (og jeg ikke havde haft kræfter grundet ryggen til at lægge noget på IG fra Espergærde til Helsingør) stod toget og ventede på os, og det samme gjorde A-toget da vi ramte Hovedbanen og skulle mod Sydhavnen.

Sydhavnen

Jeg skraldgrinede på vejen fra stationen og hjem. Fordi jeg kunne se en ende på det hele, men i den grad også fordi jeg gik som en gammel mand der havde skidt i bukserne. Jeg KUNNE ikke gå afslappet hele min krop var stiv som et bræt. Da vi kom hjem smed vi benene i et brandvarmt fodbad og så et par afsnit af “Better Call Saul” som btw er fantastisk! Kl. var 22.30 da vi ramte Sydhavnshytten. Vi havde altså været undervejs siden kl. 8 om morgenen og da vi ramte Helsingør St. var kl. vist 21.15 – så gåturen, der i alt var på 50,55 km inkl. 4 pauser havde taget os 13 en halv time.

I dag – dagen efter

Hvordan har jeg det så i dag? JOOOO nu skal I høre … 😉 Jeg har det sgu da godt, manner! Jeg må indrømme at mit ene knæ var helt låst i nat og jeg derfor ikke sov som en sten. Og da jeg VÆLTEDE ud af sengen lignede jeg stadig en med en pølle der hang i buksen. Men det gik hurtigt over og nu går jeg NÆSTEN (;)) normalt – det kan mærkes, men det er ingenting i forhold til hvad jeg havde forventet. Mit knæ gør lidt naller, og mine tånegle har bedt mig om ikke at tage lukkede sko på i dag – eller i morgen… men ryggen er i hopla, og det er jeg også.

Det blev til i alt 51,5 km, ca. 72.500 skridt og næsten 5000 kcal i går.

Jeg er bare SÅ glad for jeg gjorde det, og vil helt klart anbefale turen til andre. Jeg forsøger at smide hele turen op i ‘højdepunkter’ på min Instagram, hvis I ikke har fulgt med, og ku’ tænke jer at se vejen fra Sydhavnen til Helsingør på fusser! Om jeg gør det igen? JA! Jeg tror jeg vil kaste mig ud i andre ruter næste gang, men det ku’ altså sagtent blive ”en ting’. Og jeg tager GERNE jer med på en gåturs event efter sommerferien, hvis I er friske – det får I mere info om <3

Smækkys fra en lidt træt, men glad May – og rigtig god lørdag til alle. PS: Jeg skal faktisk ud at gå nu… 😉

Del på Facebook

6 kommentarer til “50 km gåtur fra København til Helsingør”

  1. Virkelig skørt og virkelig skønt projekt; dejligt at vi måtte følge med hjemme fra sofaen ? Sejt at I gennemførte, og ret imponerende at du kan bevæge dig nogenlunde normalt i dag.

    1. hehe, ja lidt skørt og nu har jeg planer om flere ture, én liiiidt længere men også bare nogle andre strækninger som måske ‘kun’ er 30-40 km 😉

  2. Jeg er vild med hele din beretning og at følge dig det meste af turen på insta❤️
    Jeg får lyst til at vove mig ud i det… Jeg er også vild med at gå…

    1. <3 - så skal du da ud på en tur, det var virkelig en hyggelig måde at få set noget på, og samtidigt dyrket motion og lige prøve sig selv af. De sidtse km var ikke sjove men da jeg satte mig i toget var jeg LYKKELIG ;)

  3. Mega sejt gået! Jeg planlægger selv at gå hærvejen til sommer 🙂 Må jeg spørge hvilket smartur du har?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Få de sidste nyheder direkte til din mail

May

Velkommen! Jeg hedder May, er 39 år, gift med Martin og mor til Uma fra `12 og Sofus fra `14. Når jeg ikke vander blomster i mit lille bådhus i Københavns Havn eller ripper nettet for nye rejsemål, laver lejlighed (er i gang med en sammenlægning af 3 lejligheder), bager jeg tonsvis af kager – gerne den slags man kan spise hver dag med god samvittighed, uden mel og sukker. Her på sydhavnsmor.dk deler jeg et hav af sundere opskrifter, rejse- og kulturoplevelser, boligrenovering og en masse andet.

Populære indlæg

Webshop

Instagram

Scroll to Top