mariager
May

May

Følg mig på instagram @sydhavnsmor.dk

Romatisk kæresteweekend i Mariager

Mariager veterantog
Annonce

Det er muligvis ikke super romantisk, at forene “romantisk og budgetvenlig”, men de to ting hænger nu engang sådan sammen, lige her. Man behøver ikke at flyve til Paris, eller bruge en formue, for at rive lidt op i hverdagen. Martin og jeg er ikke de store romantiske typer, men sådan en weekend i det nordjyske, nærmere bestemt i Mariager, gør altså noget ved én og et 11-årigt forhold, der inkluderer to børn 😉

Mariager – hvor fa’en er det nu det ligger?

Du har måske hørt om byen før. Jeg havde, men primært fordi min gamle veninde hed Mariager til efternavn. Jeg vidste ikke præcist hvor Mariager lå, og havde ingen idé om hvad byen kunne tilbyde. Men eftersom Martin og jeg har planer om at rejse mere bæredygtigt, fordi der ligger så mange fede steder i vores eget land, og vores nabolande, ville vi undersøge sagen. Ungerne blev passet af mine forældre, og så tog vi sgu på kæresteweekend i det nordjyske!

Mariager ligger ca. en times kørsel nord for Aarhus. Med færgen Odden-Aarhus tog turen fra Sydhavnen kun 3 en halv time. Og så stod vi i den über romantiske og charmerende by, der huser 2600 indbyggere – Mariager. Mariager er en fjordby, der ligger dybt inde i Mariager Fjord, og består af en masse fine, gamle bindingsværkshuse og brostensbelagte gader.

Mariager – “det nye Skagen”?

Mariager betegnes af flere som “det nye Skagen” – Skagens charme og hygge, bare uden at være overdynget af turister. Mariager er mere “nede på jorden”, på den fede måde. Når man træder ind over bygrænsen hilser alle på hinanden, når man spiser ude på restaurant, får man af de forbipasserende et venligt “velbekomme”, og når man går ind i de lokale små butikker, der primært ligger på Mariagers små, fine torve, bliver man mødt af dedikerede købmænd, der fortæller livligt om byens goder og ikke mindst “CittaSlow”.

CittaSlows formål er at fremme en byudvikling og forandring, der medtænker og styrker Mariagers identitet, særpræg, historie og natur. Bæredygtighed er et overordnet nøgleord. CittaSlow -langsom, betyder her eftertænksomt og intelligent i modsætning til forhastet og kortsigtet uigennemtænkt. En international (italiensk) stempling, som byen er meget stolte af.

Mariager er rosernes by. Der popper nærmest roser op ad alle huse, langs byens gader. Der er ingen høje bygninger, og Matadorlignende huse i centrum. Man mærker varmen og sammenholdet i byen så snart man ankommer.

Havnefest og Lysregatta

Vi var stjerneheldige, for vi havde booket weekend i det nordjyske, netop den weekend hvor der var stor fest i havnen, med lysregatta og havnefest! Hele byen var samlet i havnen lørdag dag og aften ved Mariager Salt Center med loppemarkeder, for at spise god mad, se lysregatta (en masse skibe der sejlede i havnen med flotte lyskæder osv.), fyrværkeri, afterparty med drinks og hele balladen! Der var tryk på – de lokale dansede til det lokale band der spillede kendte numre fra bl.a. Beyonce og Alicia Keys. TOPHYGGELIGT! Vi fik at vide at byen flere gange årligt holder store fester ifm. forskellige arrangementer, og så danser og fester byen sammen til den lyse morgen.

Hotel Postgaarden i Mariager

Mariager fordi…

… det er som at træde ind i den hyggeligste og mest trygge kulisse. Ingen hastværk, flotte bygninger, søde mennesker, gode, traditionelle spisesteder, skønt spa-og oplevelsescenter og meget mere… Idyllen i byen, og forelskelsen i at bo ved vandet, som man gør, når man bor i ved fjorden i Mariager, fik os til at kigge på huse igen – ved vandet. Dog lidt tættere på København 😉 Men, havde jeg ikke været bundet af venner og familie i København, havde jeg sagtens kunne forestille mig et CittaSlow-liv i en by som Mariager.

Hvor skal man bo?

Vi boede på Den Gamle Smedje. Alt i Mariager kan nås til fods. Byen er ikke stor, og derfor kan man gå til langt de fleste steder, på kort tid. Byen har ikke mange overnatningsmuligheder, så man skal nok booke i god tid. Den Gamle Smedje ligger meget centralt, og er et B&B, hvor familien der har det serverer (god) morgenmad. Fint sted, super rent og pænt – og sådan “vi stoler på hinanden”-agtigt, som man gør generelt i Mariager. Ingen store gitre for vinduerne, når butikkerne lukker, ligesom i de store byer. For her stoler man på hinanden. Et værelse på Den Gamle Smedje koster 650 kr / natten.

Hotel Postgaarden, som ligger rundt hjørnet fra Den Gamle Smedje, ligger i den lidt mere pebrede ende, når det gælder overnatningspriser. Men så får du også Korsbæk-stemning for alle pengene!

Pilgrims herberget Birgittahuset tilbyder overnatning til bare 75 kr. per mand. Og så får du en seng i et mindre hus, ved det gamle kloster. Jeg lurede ind af vinduerne og det er rent og pænt – og så er der ikke langt, hvis du skal i kirke søndag morgen, som de lokale Mariager-folk godt kan lide. Det tager heller ikke mere end få min. at komme til beværtningerne og butikkerne i byen.

Hvor skal man spise?

Vi spiste helt fin frokost i havnen (laksesalat) på Café Saltbøssen. Billigt, mættende og det smagte godt. Ikke noget fancy, men god mad, med udsigt til vandet.

When in Mariager – spis på Postgaarden. Igen – Korsbæk-stil, med traditionel, dansk mad, serveret i KÆMPE portioner. Vi fik tarteletter til forret og herefter kunne jeg ikke spise mere. Men fordi jeg ikke havde set det komme, at portionerne var SÅ store, havde jeg også bestilt hakkebøf med kartofler og sovs til hovedret og efterfølgende isdessert. Jeg trillede hjem derfra 😉 Maden var god, og jeg fik min helt egen saucekande med mindst 3 dl brun sovs – bare til mig, hah! Og 8 store kartofler. Selv den største mand ville være propmæt efter en middag på Postgaarden. Priserne var gode – alle kan være med her.

A porta Mariager

A porta serverer smørrebrød til frokost, aftensmad eller en aftenbajer. Vi var forbi til en øl og sodavand i gårdhaven, lørdag eftermiddag. Her skal man helt sikkert gafle smørrebrød – 49 kr. stykket. Køb to, hvis du skal være mæt 😉

Skal du have noget sødt, skal du forbi vaffelbageren. Vi havde misforstået det lidt, og købte vaffelis i stedet for vafler. Men så er der jo endnu en god grund til at vende snuden retur, for det er et must at spise vafler derinde, har vi hørt.

Hvad skal man opleve?

Selvom byen er lille, byder byen og området, rundt fjorden, på et hav af oplevelsesmuligheder. HER kan du finde en masse info om hvad der foregår, hvor og hvornår, men her er hvad jeg vil anbefale jer at opleve:

Mariager Salt Center

Mariager Salt Center!

Først troede jeg “bare” Mariager Salt Center indeholdt et varmtvandsbassin med 30 % saltindhold (dét er meget – ligesom Det Døde Hav!), men der er også mulighed for lækre wellnessbehandlinger hos Salt Touch (vi fik hver en salt-scrub, men de har også fulde kærestepakker der inkl. masser af luksus i tre timer). De har en stor udstilling, der er spændende om salt-historien (både optur for voksne og børn), inkl. en “mine”, som man SKAL besøge! Næste år udvider Mariager Salt Center med en udendørs spa afdeling, hvor man kan se ud over fjorden, mens man bader – og som det eneste sted (jeg kender til), må man have sin børn med i bassinet. Det synes jeg er unikt og jeg ved hvor vild børn som mine, ville være med det.

Hestevogn med Anders Andersen.

En romantisk guidet tur rundt i byen med Anders Andersen og hans to shetlænderheste er måske den bedste måde at se byen på. Vi havde også en super sød kvinde, frivillig-guiden, Anne med rundt, som livligt og meget passioneret fortalte historier om Mariager. Martin og jeg var særligt fascinerede af byens kirke, Mariager Klosterkirke, som er imponerende flot med et kæmpe (og hamrende dyrt!) orgel. I byen bruger beboerne kirken meget, ikke fordi de nødvendigvis er mere religiøse her, end andre steder, men fordi de har en super flot kirke, hvor de godt kan lide at mødes, og evt. synge samler, høre koncerter og meget mere.

Mariager Klosterkirke

Mariager Kirke – SKAL man altså opleve!

Trekantsruten med veterantoget. Vi fik en mindre tur i veterantoget, og det var virkelig hyggeligt at køre langs vandet, gennem skoven i det gamle tog. Man bliver skudt et par generationer tilbage i tiden, og det hører med sig at tage en tur i toget, når man er i Mariager, synes jeg.

Panorama ruten Mariagerfjord

Vandretur – Panoramaruten fra Hobro (10 km langs Mariager Fjord)

“Danmarks smukkeste fjord”, kaldes Mariager Fjord. Og den ER smuk! Shit – tænk sig at eje et hus ved fjorden i Mariager. Dét gad jeg godt (og jeg har endda råd! ;)). Panorama-ruten starter i lystbådshavnen i Hobro, og du kan selv gå den, ved at følge de hvide pile rundt. Spis evt. på Hotel BramslevGård, en smuk gammel herregård, hvor man kan bo og spise. Jeg fik unghane-salat og Martin fik sild. Vores rare, ærkejyske og helt nede på jorden guide, Erik (med fuldskæg, hestehale og bøllehat) fik røget laks. Priserne var jyske- ingen bliver snydt her 😉

Svanen – en tur med hjuldamperen

Svanen er kendt i hele Mariagerfjord kommune. Alle steder vi var, snakkede de om Svanen. Vi var ude at spise på Svanen til Lysregatta-festen, hvor vi fik buffet. Svanen sejler som turbåd i fjorden, og man kan booke plads ombord online.

Martin og jeg brugte 48 timer i Mariager inkl. en halv dag rundt Mariager Fjord. Vi kunne snildt have brugt en uge eller to. Jeg har familie udenfor Fjerritslev og har været meget i nordjylland gennem min barndom, både sommer og til jul. Vi vil meget gerne tilbage til nordjylland snart, og næste gang skal børnene med 🙂 Vores før-nævnte vandre-guide, Erik er medlem af et bådlaug og har inviteret os med ud at sejle på hans træbåd, hvis vi kommer tilbage – måske vi tager ham på ordet 🙂

Figurerne her var mindre end en lillefingernegl. Virkelig imponerende at man kan lave noget så deltaljeret, så småt.

Miniseum

Helt ærligt, er det der med at samle på dukker og små huse, en helt anden verden for mig. Ikke desto mindre fik Birthe (og hendes rare mand) mig til at falde lidt for dén verden. Er du vimmer, hvor har Miniseum en vild udstilling! Et helt museum (og vist verdens største samling) med miniature dukker og huse. Alle i størrelsesforholdene 1:12. Jeg var virkelig på røven over, hvor flot et håndværk det var, at lave noget så småt – så flot! Birthe havde fx broderet den sidste nadver i mini-udgave, jeg tror ikke tæppet fyldte mere end 8 x 15 cm og det havde taget hende 7 måneder at lave, og noget nær 120.000 sting, mener jeg! Helt vildt flot håndværk. Børn vil elske at se det, men I voksne vil blive så imponerede!

Klosterkælderen Mariager

Mere af Mariager

Andre fine og spændende steder, der er værd at besøge er det gamle rådhus, og den fine vielsessal, Klosterkælderen, der ejes af Jan med figurativ stentøj, antikke stel osv. og den smukkeste klosterkælder i underetagen, hvor man kan være 20 personer, fx til føds eller bryllup.

Smykkedesigner Helga Winther, der har smykkeforretning på torvet i Mariager. Hun laver speciallavede smykker til hele verden. Se lige hendes butik, når du er i byen! Hun er noget af det sødeste!

Mariager Museum

Dania by, Mariagerfjord

Dania by – “Nordjyllands Nyboder

Hohøj, hvor det blæser 😉

Stinesminde havn

Kunstboxen – 17 lokale kunstnere der udstiller og sælger egen kunst, Mariager Museum – Nordjyllands historiske museum… og udflugter til fx Hohøj (skandinaviens største gravhøj), Dania by (Nyboder-lignende by langs fjorden), Stinesminde Havn (kør langs vandet, og prøv “Ærlig selvbetjening” – ishytten, kajak-tur med Carsten, ved Mariagerfjord Kajak. Og jeg kunne blive ved!

Jeg er overvældet over at møde så mange passionerede, gode mennesker i Mariager, som fortalte, guidede os og bød og velkommen i deres by.

Vil I læse mere om Mariager og Mariagerfjord, kan I gøre det på VisitNordjyllands– eller VisitMariagerfjords hjemmeside.

Til alle jer, der har kendskab til byen, som bor i eller rundt Mariager – I er heldige 🙂 – Men sig os lige engang; hvad skal vi se næste gang? Hvad er vi gået glip af denne gang?

Del på Facebook

21 kommentarer til “Romatisk kæresteweekend i Mariager”

 1. Super godt og meget fint skrevet og ja – I har været effektive til at komme rundt og opleve ? Ang. spise- og overnatningssteder ser jeg dog ikke Landgangen nævnt? Motel og restaurent ved Oxendalen på vej ud af byen mod Hadsund ?

 2. Anette Vildal

  Dejligt skriv og skønne billeder fra vores skønne by. I mangler en tur i Rosenhaven, her finder I også en legeplads til ungerne. Desuden er anlægget/skoven der ligger lige bagved også noget af det smukkeste med små vandløb, pavilloner på toppen af bakkerne og springvand i søen.

  1. Tak for gode tips, det lyder virkelig fint med de vandløb og springvand. Der er SÅ meget man kan opleve – og vi gjorde hvad vi kunne for at få meget med, men der er meget mere at komme tilbage for hører jeg 🙂 KH

 3. Tak for en dejlig tur rundt i vores skønne område. Vil i bo med fødderne i vandkanten så er der Mariager camping med dejlige hytter, og lækker iskaffe i Jensens kaffebar.

  1. Tak siger jeg 🙂 Ja, Campingpladsen er et besøg værd hørte vi fra nogle der boede der 🙂

 4. Yrsa Schou Nielsen

  Dejlig beskrivelse af den dejlige by. Jeg var elev på “SØDISBAKKE” fra 1969 til 1972, som er en instition for psykisk udviklings hæmmede. Og der er et fin museum, som er et besøg værd. Og ikke langt derfra er der en udsigts høj ved navn Hohøj, som også er et besøg værd, dog er udsigten ikke så god, som i min tid i Mariager. Når vi havde weekend vagter, tog vi ned til byen og gik strøgtur ???

 5. Freya Hvaste

  Vores bistro i Havnegade har en gudbenådet kok, vil jeg bare gøre opmærksom på til jeres næste besøg.
  Tak for at have skrevet så detaljeret om vores skønne by og egn.

  1. Jeg har hørt godt om stedet, men vi nåede den ikke 🙂 Tak for at læse og give dig tid til en kommentar 🙂

 6. Der ser bestemt smukt og dejligt ud og helt sikkert også et besøg jeg kunne tænke mig 🙂
  Tak for inspiration og billeder 🙂
  Et godt efterår til du og familien!

 7. I har været effektive! Mariager er skøn.
  Næste gang skal I køre nord for fjorden til Rebild bakker og Rold skov og dens mange kilder og Tingbæk kalkminer.
  Eller mod nordøst til Lille Vildmose.

  1. a, vi var effektive 😉 Ja DET har jeg også hørt meget godt om, der skal vi helt sikkert hen næste gang 🙂 Tak for tip!

 8. Jomfrubakken er også et godt sted at overnatte, samt området udenfor byen bla Mosely ?

 9. Claus Pico Stæhr

  Usædvanligt charmerende, men også sobert billede du tegner af Mariager. Tak for det!

 10. Flot beskrivelse af min elskede barndomsby♥️♥️ Det er og bliver et rigtig dejligt og smukt sted♥️♥️

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Få de sidste nyheder direkte til din mail

May

Velkommen! Jeg hedder May, er 39 år, gift med Martin og mor til Uma fra `12 og Sofus fra `14. Når jeg ikke vander blomster i mit lille bådhus i Københavns Havn eller ripper nettet for nye rejsemål, laver lejlighed (er i gang med en sammenlægning af 3 lejligheder), bager jeg tonsvis af kager – gerne den slags man kan spise hver dag med god samvittighed, uden mel og sukker. Her på sydhavnsmor.dk deler jeg et hav af sundere opskrifter, rejse- og kulturoplevelser, boligrenovering og en masse andet.

Populære indlæg

Webshop

Instagram

Scroll to Top