May

May

Følg mig på instagram @sydhavnsmor.dk

Lækker vegetarisk tre-retters menu på budget

ANNONCE
vegatar menu

Jeg kan godt lide at gøre lidt ekstra ud af maden. Særligt når vi får gæster. Førhen ville jeg have tænkt i kød, og fundet ud af hvad der passede sammen med det bestemte dyr. Men vi spiser ikke så ofte kød mere, både fordi jeg føler mig friskere i kroppen uden og pga klima og dyrevelfærd. Så hvorfor knalde kød på disken, bare fordi man får gæster? I starten af juli kastede jeg mig ud i en nem vegetarisk tre-retters menu på budget, som går hånd i hånd med to ekstra gode vine fra Hardys Wine, som de fleste også kan være med på.

Vegetarisk tre-retters med australsk vin

Voila’, således serverede jeg tre-retters menu inkl. vin, i sommerhuset, for mine forældre og deres venner, en solskinseftermiddag. Uden at vælte budgettet. Samtidigt fik jeg dem til at give de to nye vine fra Hardys Wine nye serie, New Brave World, jeg serverede til menuen, point. Jeg bad dem, hver især, om at give hver vin en samlet score mellem 1-5 (5 var bedst). For jeg synes det kan være noget af en jungle med vin.

Hvordan vurderer man om en vin er god eller dårlig? Vinen blev omdrejningspunktet under middagen, og jeg ved at både mine avlsherrer og deres gæster, synes det var sjovt at lege vindommere for en dag.

Hardys Wine er australsk produceret, og jeg har dælme drukket mange af deres flasker gennem tiden. Vinen findes på det globale marked, og jeg har hevet (meget) mere end én flaske ned fra hylden, både i Danmark og på udenlandsrejser. De har 160 års vinekspertise, og firmaet er gået i arv i seks generationer! New Brave World serien er lidt dyrere vine, sammenlignet med Hardys andre vine, men jeg synes de er alle pengene værd (89,95 kr pr. flaske!).

vegetarisk menu

Vinmenuen til min tre-retters

Hardys Wines har produceret en ny serie bestående af fire (to i Danmark fra start) vine, der på hver sin måde udfordrer de gængse smagsnuancer. Hardys Wine køber jeg normalt i COOP-butikker, bl.a. hos mad.coop.dk, Kvickly, Super Brugsen og Fakta. Det er altid op til den enkelte uddeler og vin-indkøber i hver butik at bestille hjem, så spørg i din lokale butik, om de kan bestille dem hjem, hvis du ikke finder den på hylderne. Personligt går jeg altid efter druen Sauvignon Blanc, når det gælder hvidvin – den er frisk og let, og har en god eftersmag.

Vindommen

Med lidt år på bagen, og en masse liter gennemsivet vin i kroppen, kunne jeg næppe finde bedre vindommere end disse. Mine forældre og deres to venner på + 65. Og selvfølgelig mig selv – jeg ville da også være med 😉

falafler

Hvidvinen

Hardys Pinot Beurot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fiano , Riesling, Gruner Veltlinerfik i alt 21 point ud af 25.

Hvidvinen har en unik palet af saftig citrus/lime og blomsternoter med en kompleks tekstur af ingefær, krydder og fad. Mikset af varianter fra forskellige premium regioner med koldt klima giver vinen en helt unik og særpræget smag.

En snack-forret som falafler, lavet på edamamebønner og urter (find opskrifterne længere nede), synes jeg passede perfekt til den friske vin.

Kommentarer:

Jeg bad mine forældre, Pipper og Bjarne, som var på besøg i sommerhuset, at give vinene point fra 1-5. Som tidligere fortalt, var 5 max point.

Der blev bl.a. sagt ” Vinen smager ikke som de fleste andre. Den er meget spændende og anderledes”. “Den har en rigtig god eftersmag af citrus og lime, og smager utroligt godt og friskt”. “Først er den lidt skarp i smagen, men hurtigt går den over i en god citrus-eftersmag”.

Jeg må være ærlig og sige, at jeg også selv var virkelig begejstret for hvidvinen, som har en let og frisk smag. Nogle hvidvine kan være lidt bitre og “hårde” i smagen, men denne var let og et stort hit blandt os alle. Også ham der normalt var mest til øl 😉

tre retters vegetarisk menu

Rødvinen

Hardys Brave New World Shiraz fik i alt 22 point ud af 25.

Vinen som vi drak til hovedretten og desserten er en kraftig og koncentreret Shiraz, der som navnet antyder skiller sig ud ved, at have en mørkere kulør og en rig smagspalet. De kombinerede krydrede noter af mørk frugt, blommer og chokolade giver vinen et helt særligt udtryk, der gør den til en oplagt ledsager til retter med oksekød eller umami, som gedeosten i det her tilfælde.

Kommentarer:

“Den er rigtig god, men faktisk ikke så blød”. “Jeg synes smagen er rund og god, og eftersmagen er helt fantastisk. Det er ikke sådan en vin der skal ligge i 20 år, den skal drikkes nu, og det er godt”.

“Jeg er ikke den store rødvinsdrikker, jeg er mere til hvidvin. Men jeg synes den er rigtig, rigtig god, men den skal iltes først”. “Jeg synes smagen er god, den er markant uden at være alt for krydret”. “Jeg har engang lært at vin med høj procent er et godt varemærke, denne har 14,5 %”.

Jeg kan godt selv være lidt kræsen, særligt når det gælder rødvin, fordi nogle smager for bittert eller surt, andre smager af for tynd saft. Jeg kan godt lide der er lidt spark og kraft i smagen, og det er der virkelig i denne krydrede rødvin. Jeg – og de andre – var ellevilde med den. Så den må jeg på det kraftigste, ligesom den nye hvidvin, anbefale jer at prøve.

ricotta is til dessert

Mange ville servere dessertvin, som rosinen i pølseenden. Men eftersom ost & rødvin går godt i spænd, og eftersom ricotta er en ost, som jeg ofte gør brug af i min mad, synes jeg isen (som I finder opskriften på nederst i indlægget) passede godt til en rødvin. Så vi fortsatte med rødvinen.

I gamle dage blev jeg kaldt damen med de blå tænder, fordi jeg ikke kunne drikke nok rødvin. I dag drikker jeg en kende mindre, til gengæld gider jeg kun at drikke god vin 😉

Jeg overvejede først om jeg skulle kaste mig ud i en mere utraditionel menu, a la Noma, med insekter og larver, jeg fandt i haven i sommerhuset 😉 Men jeg holdt mig safe, for så tænkte jeg, at I måske også kunne få glæde af opskrifterne, som jeg deler nederst i indlægget her. Det er måske ikke helt så nemt for jer at få fat i udsøgte Kulhuse-insekster, som edamamebønner, gedeost og ricotta;)

Opskrifterne på min tre-retters vegetarmenu

8 personer

Edamefalafler med urtecreme

Opskriften har jeg fra bogen Gemyse. Det er de bedste falafler jeg har smagt nogensinde. Normalt bruges der kikærter, men i denne opskrift bruges i stedet edamamebønner og kikærtemel. Jeg har leget lidt med en enkelt ingrediens dog, og byttet kikærtemel ud med majsmel. Jeg har lavet dem mindre fede, ved ikke at fritere i, men blot stege dem, så de ikke er svøbt i olie. De smager fantastisk friteret, men synes det er rart, de ikke er for fedtede, i sommervarmen.

800 g frosne edamamebønner

2 bundter friske krydderurter; halvandet bundt koriander, et halvt bundt persille, et halvt bundt mynte (brug de urter du har)

4 fed hvidløg

2 grønne chilier

2 spsk olivenolie

170 g majsmel (Gemyse bruger kikærtemel)

Limesaft fra 1 stk lime

1 spsk salt

Olie til stegning

Sådan gør du

Mix alt til en nogenlunde glat masse. Tril falaflerne til kugler. Steg dem i olie. Hvis du ikke vil bruge dem alle på én gang, kan du fryse dem ned, inden stegning.

Urtecreme (til døppelse)

Ca. 8 dl plukkede, skyllede urter fx kørvel, persille, mynte mm.

Ca. 1 dl olivenolie

1/2 dl græskarkerner

Salt

Citronsaft

  • blend det hele og smag til med citronsaft.

Jeg havde også snydt, og lavet et færdigmix til et madbrød. Lidt må man altså godt snyde, i min verden.


Sød kartoffel-pizza med gedeost på sprød gulerodsbund

8 personer

Bund

1 kg gulerødder, revne

3 dl parmesan

4 æg

Evt lidt krydderier

Fyld

400 g søde kartofler, skåret i tynde skiver med mandolinjern

2 ruller gedeost

Olie til pensling, salt & peber

Topping af friske krydderurter, fx basilikum eller persille, samt flagesalt

Tilbehør

En nem salat. Jeg lavede en salat af friske spinatblade, æbler, avocado, græskarkerner, vindruer og en dressing af olie, eddike, honning og limesaft, salt& peber.

Sådan gør du

Riv gulerødderne. Mix med parmesan og æg og spred dejen over en bageplade, beklædt med bagepapir.

Tænd ovnen på 225 C.

Bag bunden i 10 min. Tag den ud af ovnen.

Fordel de tynde skiver sød kartoffel over pizzabunden, pensl med lidt olie, salt og peber og fordel gedeosten over pizzaen. Bag yderligere i 7-8 min. Tag pizzaen ud, fordel de friske krydderurter over pizzaen og server den.


Ricotta is af 4 ingredienser med friske bær (sukkerfri)

8 personer

500 g ricotta

2,5 dl piskefløde (38 %)

3 spsk SukrinMelis (evt sukker)

6 æggeblommer

Evt lidt vanillepulver, lakridspulver eller lign. for smag

Sådan gør du

Mas ricottaen med en gaffel gennem en si. Pisk æggeblommer og SukrinMelis/sukker sammen. Tilsæt forsigtigt ricottaen heri, og pisk fløden til flødeskum og vend i til sidst. Tilføj vanillepulver eller anden smag, hvis du ønsker der skal lidt spark i.

Del på Facebook

6 kommentarer til “Lækker vegetarisk tre-retters menu på budget”

    1. Tillykke med din fine nye blog søde May. Den spiller max! Hey, laver du de der pizzaer næste gang vi ses. De ser så mega lækre ud ??????

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Opskrifter
Sydhavnsmor

Den bedste blender fra Wilfa

Jeg får så mange spørgsmål angående min blender fra Wilfa, efter at jeg er begyndt at dele mange opskrifter på smoothies og greenies i mine

Læs mere »

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Få de sidste nyheder direkte til din mail

May

Velkommen! Jeg hedder May, er 39 år, gift med Martin og mor til Uma fra `12 og Sofus fra `14. Når jeg ikke vander blomster i mit lille bådhus i Københavns Havn eller ripper nettet for nye rejsemål, laver lejlighed (er i gang med en sammenlægning af 3 lejligheder), bager jeg tonsvis af kager – gerne den slags man kan spise hver dag med god samvittighed, uden mel og sukker. Her på sydhavnsmor.dk deler jeg et hav af sundere opskrifter, rejse- og kulturoplevelser, boligrenovering og en masse andet.

Populære indlæg

Webshop

Instagram

Scroll to Top