May

May

Følg mig på instagram @sydhavnsmor.dk

Undgå madspild: Sprød glutenfri pizza på kikærtebund

Annonce for Københavns Kommune
Annonce for Københavns Kommune – Undgå madspild: Sprød glutenfri pizza på kikærtebund 

fc5b66bd-2ff4-486e-8419-6b1299472b81

Der er rigtigt mange gode grunde til at undgå madspild. Bl.a. fordi vi ved at undgå madspild sparer på jordens resourcer, fordi der dør mere end 15 millioner børn af sult hvert år, fordi vi ved at bekæmpe madspild kan være med til at begrænse CO2-udslippet, hvorved drivhuseffekten og den globale opvarmning kan bremses og fordi vi kan spare flere tusinde kroner på madindkøb årligt.

Vi danskere smider ENORME mængder mad ud dagligt – 1/5 og det er jo helt gak! Og jeg er ikke uskyldig – derfor har jeg besluttet mig for at gøre noget ved problemet med det samme ved bl.a. at:

1. Beslutte hvad vi skal spise til aftensmad aftenen før. Kigge i køleskabet og se hvad vi har.

2. Lave en ugentlig dag med køleskabs-buffet hvor vi spiser hvad vi har af middagsrester og fødevarer, der snart går ud på dato.

img_6778

3. Lave en ”Skal spises snart”-hylde i køleskabet, hvor rester og mad med kort holdbarhed kan opbevares. Sådan en har jeg, som du kan se på billedet. Så tjekker man lige køleren hurtigt igennem et par gange ugentligt, og lægger det der udløber snart på hylden. Det gør jo faktisk hverdagen meget nemmere, fordi man så ved at dét skal spises først, og at man kan lave mad derefter. På vores hylde lå for få dage siden fx tofu, mælk, citroner, champignon, tomater, ost og æg. Ingredienserne har inspireret til bl.a. denne lækre sprøde pizza med kikrætebund.

4. Vurdere holdbarheden på de madvarer, der er mærket med ’Mindst holdbar til’/ ’Bedst før’. Selvom datoen er overskredet kan madvaren jo ofte stadig spises, hvis den lugter og smager fint.

https://www.youtube.com/watch?v=Lo63eZ47-pY

Jeg har tidligere selv været helt utroligt sart ift. mad, hvad der er for gammelt, fordi jeg ikke vidste bedre – altså ift. datomærkning, og smidt et HAV af helt OK madvarer i skralderen gennem mit liv. Vi bruger rigtigt mange penge på mad generelt i vores bette familie, går op i økologi, og jeg har faktisk også tidligere eksperimenteret med hvor billigt vores familie på fire kunne brødfødes en hel måned. Læs med her. Det handler om lidt planlægning, og en snert af sund fornuft, men så kan man sagtens både leve sundt og miljøvenligt til overskuelige penge. Find fx 10 sunde økologiske retter til under en 20’er per mand her. 

Før har jeg handlet efter lyst. Hvis min mave har rumlet efter lammebøffer med tzatziki har den fået lammebøffer med tzatziki. Men fordi mine tanker i dag også går mere til miljøet og dyrene end tidligere har vi også skåret en del ned i vores indtag af kød.

Jeg er ikke perfekt, men jeg prøver at tænke mere over det. Ved at slippe tanken om at kød er bestanddelen i et godt, sundt og solidt måltid, er det faktisk også både nemmere og sundere at sammensætte en middagsret. Ved lige at stikke snuden i køleskabet og tjekke varerne ud der ligger og lumrer, kan man hurtigt få brugt resterne i køleskabet på en god ret. Og så er det mere ansvarligt i forhold til madspild – vi behøver faktisk ikke engang at gå på kompromis på vores spontane livsstil (hvis sådan en haves 😉 ) – det kan tvært i mod være med til at supplere den.

Det er os familier der bruger flest penge på mad. Det er os der kan gøre den største forskel ved at undgå madspild. Hvis vi fortsætter med at smide så enorme mængder mad ud som vi gør i dag, siges det at vi i år 2050 ikke har nok mad til hele klodens befolkning (kilde).Dét er VIRKELIG uhyggeligt – det må vi da gøre noget ved NU?

Hvordan gør I hjemme hos jer, for at mindske madspild? Har I nogle gode tips og tricks som vi andre kan lære noget af – så smid dem endelig ind i en kommentar herunder. Det er super vigtigt at vi allesammen tænker mere over at undgå madspild.

Jeg har fx selv gået gennem alle mine køkkenskuffer og skabe for at tjekke ud hvad jeg egentlig lå inde med. Jeg fandt virkelig mange madprodukter jeg ikke anede vi lå inde med. Fx noget kikærtemel som udgik på dato i sommer, og så tænkte jeg at jeg da måtte finde på noget at bruge melet til. Jeg har før delt opskrifterne på glutenfri blåbærmuffins uden sukker her, og sunde kikærteboller med gulerod her. Nu er jeg så kommet frem til en hjernegod pizza lavet på en kikærtebund. Jeg ELSKER kikærtemel og alt det kan bruges til. Den er super sprød, kræver få ingredienser, er nem og smager helt fantastisk. Jeg havde nemlig også lidt andre grøntsager og en bøtte hummus liggende i køleskabet. Det kom der denne – latterligt lækre – opskrift på en sund pizza ud af. Ungerne var VILDE over den, og jeg slap for at smide en masse madvarer ud, for de kunne da sagtens bruges endnu – endda til noget virkelig lækkert.

ab1e09b7-2099-4d94-930a-df0ce79f3430

 Det skal du bruge til pizza til 4 personer:

Bunden:

4 dl kikærtemel (affiliatelink)
4 dl vand
Olivenolie (ca. 2-3 spsk)
Og et drys salt

Tørrede krydderurter – jeg brugte timian og oregano

Fyld:

Du kan jo bruge det du har liggende i køleskabet, for en pizza er jo det perfekte måltid at lave, når der skal undgås madspild. Man kan jo lave vildt mange variationer af pizza. Vi havde nogle tomater og artiskokker liggende, noget frisk mozzarella og en rest rucula. Det blev til en vildt god pizza.

Sådan gør du: 

Bunden lavede jeg ved at blande alle ingredienser i en skål. Herefter tog jeg en mindre pande, og lavede fire pandekager ud af dejen. Pandekagerne fungerede som pizzabund.

På bunden smurte jeg tomatpuré – og puttede de rå grøntsager ovenpå, og til sidst fordelte jeg mozzarellaen ovenpå, som jeg havde revet i mindre stykker. Jeg bagte pizzaen i min nye ovn, som har sin helt egen pizza-funktion (lucky me 😉 ), men den kræver blot en ovn på 200 C og ca. 12 min. til osten er smeltet og kanten på bunden er sprød Jeg kunne godt få plads til alle mine pizzaer på samme plade, beklædt med bagepapir.

Min svigermor fik den ene, og hun blev ved med at sige “mmm, den smager virkelig dejligt, den smager virkelig dejligt”. Og dét tager jeg som et KÆMPE kompliment, for selvom hun er en dame af mange ord, er det sjældent jeg får ros af hende for mine madkunstskaber 😉

Vigtigst af alt er denne pizza en nem og sund måde at få tømt sit køleskab på, så vi undgår al den unødige og fjollede madspild 🙂

f0be5d8e-e75a-444d-8ebc-42eeddd16d6d

Del på Facebook

3 kommentarer til “Undgå madspild: Sprød glutenfri pizza på kikærtebund”

  1. Det er en rigtig god opskrift. Jeg har også brugt dejen til madpandekager, som jeg på panden har lavet med ost og kød, en meget populær spise hos mine tre teenagedrenge.

  2. Virker til at være en god opskrift. Den skal bestemt prøves. Jeg undrer mig blot over energiindholdet i sådan en bund. Er der færre kalorier i en dej med kikærte mel?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Få de sidste nyheder direkte til din mail

May

Velkommen! Jeg hedder May, er 39 år, gift med Martin og mor til Uma fra `12 og Sofus fra `14. Når jeg ikke vander blomster i mit lille bådhus i Københavns Havn eller ripper nettet for nye rejsemål, laver lejlighed (er i gang med en sammenlægning af 3 lejligheder), bager jeg tonsvis af kager – gerne den slags man kan spise hver dag med god samvittighed, uden mel og sukker. Her på sydhavnsmor.dk deler jeg et hav af sundere opskrifter, rejse- og kulturoplevelser, boligrenovering og en masse andet.

Populære indlæg

Webshop

Instagram

Scroll to Top