May

May

Følg mig på instagram @sydhavnsmor.dk

Fordele og ulemper – Hus og have / lejlighed

hushave

 

Hvor jeg dog somme tider virkelig misunder alle der har hus og have! Min veninde – (som jeg har rejst hertil med), som jeg i går var inde og se (en anden veninde spille Baby i) Dirty Dancing i Operaen sammen med – købte for knap to år siden et rækkehus på Bryggen. Dét at have direkte – og egen indgang fra gaden, at eje et lille stykke jord – som er ens eget, hvor ungerne kan løbe ud, uden at man skal vade flere hundrede meter (og først ned af trappen fra 2.) før man får frisk luft er VIRKELIG tiltalende! For nogle måneder siden skrev jeg dette gæsteindlæg om selvsamme ‘problem’. Og nu er jeg altså lidt tilbage i samme overvejelser. Er det fedest at bo i byen, tæt på alle mine venner og familie og ‘nøjes’ med en altan (eller to, som vi jo faktisk er svinepriviligerede at have), eller er det federe at have hus med have, hvor jeg kan slænge mig med en god bog i solen (når den viser sig), og ikke mindst; hvor Barylerne kan folde sig ud og brænde krudt af – udenfor byen, væk fra vennerne og familien?

I mit hoved siger det sig selv – det sociale ER vigtigst, og jeg kan slet ikke indfinde mig med tanken om at skulle undvære min familie, sådan flere gange ugentlig!  Ud over at de er en kæmpe hjælp for min mand og jeg, ift pasning osv., fylder mine forældre også alverden i mine ungers verden. Mine forældre er the shit, og indgår i daglig tale hos Uma og Sofus (og os). Vi kan ikke undvære dem! Så skal vi ud af byen, skal de med – simpelthen 😉

Fordelene ved hus og have er jo helt sikkert følelsen af at have plads! Ikke at være klemt inde på få kvadratmeter, og bare kunne åbne dørene op og løbe ud, uden at planlægge ture og lave madpakker. Og slippe for pludseligt at stå dér, midt på Tippen og ha’ glemt både bleer og vådservietter.

Fordelen ved lejlighed er at du slipper for (selv) at ordne taget der skal skiftes, og hænge alene på alle de pludseligt opståede ting/udgifter der bare aaaaaltid skal laves, når man bor i hus (husker tydeligt at min far altid rendte rundt og lavede et eller andet renoveringsarbejde ved villaen, jeg voksede op i. Grunden til at mine forældre rykkede fra villa i Hvidovre til lejlighed på Fiolstræde, var netop at de slap for alle de kedelige husopgaver, regninger og det store havearbejde, der også følger med). Det er desuden en meget tryg følelse, at bo i lejlighed. Man er altid omgivet af andre mennesker. Og NÅR man er så heldig at lave en altan, kan man lave sin egen køkkenhave derude.

Jeg opsummerer lige fordelene ved at flytte ud af byen – og bo i hus:

 • Ungerne kan løbe direkte ud i haven, uden at vi skal smøre kæmpe madpakker og vælte ned af trapperne og finde en grøn plet, hvor de kan gå amok på
 • Vi kan sole i vores EGEN have, når vejret er godt (sole? Ha ha dream on? det lader sig alligevel først gøre om tidligst fem år?)
 • Vi får (måske) mere frisk luft
 • Vi er nødt til at købe en bil (det er lidt sejt at have sådan en, og nu har vi lissom ikke rigtig en god undskyldning her i København. Nedern)
 • Der er ro
 • Der er natur
 • Man kan spille høj musik HELE natten, uden at ens overbo klager!
 • Man kan tonse rundt på gulvet og kaste alle de klodser man vil, uden at ens underbo klager!
 

Ulemperne ved at bo i hus – og langt væk fra byen:

 • Der er altid en masse l***, der skal laves ved huset; tag, mursten, fugt? whatever!
 • Det er langt væk fra København
 • Det er langt væk fra min familie og venner
 • Vi bliver ensomme. Vi får aldrig gæster.
 • Vi kan ikke drikke os fulde med vores venner og cykle hjem i en koger gennem København
 • Der er muligvis FOR meget ro om vinteren ? og FOR meget gang i den om sommeren 
 • Der er FOR meget natur (kan der være det?)
 • Der er en have, der skal holdes (det er jo ikke kun at plante grønt og frugt, græsset skal jo sådan set også holdes nede)
 • Jeg tør ikke være alene hjemme. Tænk hvis der kommer en tyv. Det er sgu da meget mere trygt at bo blandt andre mennesker i en lejlighed.

Mit skal-vi-mon-gøre-det-der-med-at-flytte-i-hus dilemma er egentlig ikke så stort, for vi har ikke råd til at købe et hus, der hvor jeg vil bo. For jeg er jo kræsen med den slags. Mit hus skal jo helst ligge i Sydhavnen. Jeg kan jo ikke blogge som Sydhavnsmor i Næstved, vel? 😉

Alligevel suger det åndssvagt meget i min mave, når jeg tænker på Barylerne, min mand og jeg i sådan en villa/stråtækt/helårskolonøjser. Også et af dem udenfor byen. Vi kiggede jo tidligere på året på et hus i Tisvilde, som var til at betale, men som fik mig på usikker grund. Var jeg klar til at hive teltpløkkerne op, og blive countrymor? Ikke helt. Mon jeg en dag bliver det? Klar og countrymor. Det er spørgsmålet.

Er der mon nogle af der derude, der har taget skridtet og hoppet ud i det? Fra lejlighed i byen, til hus i forstaden/landet/udenfor byen? Så sig mig lige engang; er I glade for det? For tanken kilder i maven, men gør mit hoved bange. Måske er jeg bare by-typen, der skal blive i min elskede 5’er i Sydhavnen lidt endnu. Måske altid?

hushave1

Komponistkvarteret i Sydhavnen, hvor jeg bor – her har stuelejlighederne egne haver – og det tager 10 minutter at køre ind til byen <3

Sikke en luksus 🙂

Læs også indlægget: Fra bymødre til forstadfruer

 

Del på Facebook

9 kommentarer til “Fordele og ulemper – Hus og have / lejlighed”

 1. Vi flyttede fra Østerbro til Stenløse da vores yngste var næsten 2 år. Det er nu 5 år siden. Jeg hadede at bo i byen med et barn. Alt var bare så besværligt (selvom vi boede i stuen). Vi havde bil da begge vores forældre bor udenfor byen og det var altid et helvedes at finde en parkeringsplads. Vi savnede plads til at boltre sig på. Jeg savner Østerbro helt ind i mine knogler, men det er ikke tiden med barn på Østerbro jeg savner, det er jo tiden inden jeg fik børn der bare var pisse fed, at gå og slentre op og ned af østerbrogade, cykle fuld hjem fra byen osv. Altså nu med tre børn kan jeg SLET ik forestille mig at bo i byen. Det er bare så fedt med pladsen til ungerne, rolig villaveje min ældste kan cykle til og fra skole på og haven med gyngestativ, trampolin osv til ungerne. Mega fedt👍

 2. Vi var i totalt samme dilemma. Både min mand og jeg elskede at bo i byen, men havde absolut brug for mere plads, da to blev til tre – og det var ikke den to-værelses, der blev til en tre-værelses 😉 da vi endelig begyndte at snakke om at formere os til fire var det klart, at der skulle noget større til. Jeg ville gerne tættere på vandet – dog ikke helt til Skælskør, hvor jeg er vokset op, men hverken min mand eller jeg er specielt handy, så tanken om en villa med have var også ret skræmmende – og dyr, hvis vi stadig skulle bo, hvor vi kunne tage s-tog/metro rundt til vores venner i KBH. Vi er nu endt i et rækkehus i Vallensbæk Strand. Jeg elsker at bo 20 minutter fra byen og 1,5 km fra stranden, samtidig med, at det er et trygt miljø for vores (snart) to børn. Når man først har vænnet sig til det faktum, at ens hus er “blot en kedelig på rækken”, så nyder jeg faktisk, at vores have ikke er større end en stor altan. Inden i er det slet ikke et typisk rækkehus. Ens hjem er jo lige præcis det man gør det til 💜

 3. Jeg havde boet i 15 år i kbh, men da vi fik børn var vi slet ikke i tvivl om at vi ville bo i hus – nu er jeg så glad for vi er væk fra byen og kunne ikke finde på at komme tilbage. Her er mine svar på dine punkter 🙂

  1) Der er altid en masse l***, der skal laves ved huset; tag, mursten, fugt? whatever!

  Hvis man køber et velholdt hus, er der ikke så mange ting der skal laves – kan ikke komme i tanke om så meget bortset fra at male og oliere gulve- men det gør man også i lejlighed.

  2) Det er langt væk fra København
  Det er langt væk fra min familie og venner
  Vi bliver ensomme. Vi får aldrig gæster.

  Hvis man flytter alt for langt væk ligesom 50 km så kommer de nok ikke så tit – men så kunne de overnatte og man fik rigtig mange kvalitetstimer med dem (nu hvor man har bedre plads i hus)

  3)Vi kan ikke drikke os fulde med vores venner og cykle hjem i en koger gennem København

  det kan man sagtens- men drikker man til hverdag med små børn? ork det kan man sagtens i weekenderne og så tage tog/taxa eller overnatte – det er også emre sikkert end på cykel 🙂

  4) Der er muligvis FOR meget ro om vinteren ? og FOR meget gang i den om sommeren

  dejligt roligt om vinteren og om sommeren – en fantastisk oplevelse i stedet for meget larm konstant

  5) Der er FOR meget natur (kan der være det?)
  Der er en have, der skal holdes (det er jo ikke kun at plante grønt og frugt, græsset skal jo sådan set også holdes nede)

  Det var den mest positive overraskelse for mig – hvor stor pris jeg som tidligere bymenneske sætter på naturen i dag er derude hver dag: det ahvde jeg godt nok ikke regnet med og børnene kan få dyr.

  6) Jeg tør ikke være alene hjemme. Tænk hvis der kommer en tyv. Det er sgu da meget mere trygt at bo blandt andre mennesker i en lejlighed.

  tænker lidt det samme – men sandsynligheden er ganske lille

  Det er såååå skønt at bo i hus – jo det koster mere og man skal ikke hvis man skal leve på en sten for at betale huslejen – men ellers kan jeg kun anbefale det 🙂

 4. Jeg har ikke nogen erfaring at trække på, men går med de samme tanker. Min datter er kun 10 måneder, så behovet for plads til at krudte af i bliver nok større senere. Men vi bor i en lejlighed på Bryggen med elevator (=nemmere at komme ned og op) og hele 3 legepladser i gården, så det behøver ikke være de store ekspeditioner at komme ud…. Men jeg overvejer også konceptet lejlighed + sommerhus….. Hvor praktiske projekter skulle gøres af lyst… Men det ville nok også kræve en bil.
  Og hey, endnu en ulempe ved hus uden for byen: pendling til job! = mindre tid med børnene i hverdagen…

 5. Vi rykkede til forstaden (Gentofte) for knap fire år siden. Dyrt og helt fantastisk – skal aldrig bo andre steder! Man kan cykle de fleste steder hen, hvis man gider, vi har de bedste naboer og gode institutioner. Vi bor i et enderækkehus, hvilket er helt optimalt – der er nogen tæt på, men vi har samtidig lidt luft og skal ikke have haveaffaldet gennem stuen 🙂
  Just do it!

 6. Nu lyder det lidt som at du overvejer at flytte meget langt ud på landet. Det tror jeg godt kan være overvældende. Men dejligt med naturen. Nederen med tranporttiden, tænker jeg. Jeg flyttede i hus sidste år efter 9 år på Østerbro. Det blev til en villa i Hvidovre. Tæt på byen, ok med natur, have, god skole, gode naboer, nemt med tog og cykelafstand til by, vand og parker og job. Her er et par svar på dine overvejelser ved hus.
  1) Ikke nødvendigvis. Men det hjælper da, hvis man hygger sig med havearbejdet og tilfredsstillelsen over en nymalet gavl.
  2) Ikke nødvendigvis. Dine forældre boede i Hvidovre. I bor i Sydhavnen. Hvad med Hvidovre? Tæt på byen. Tæt på vand og gode parker.
  3) Ikke hvis I bare lader være med at flytte heeeelt ud. Vi har aldrig fær haft så mange gæster som nu. Der er plads til dem, det er tæt på byen, tæt på tog og billigt nok med taxa.
  4) Vennerne har eller får også børn, så det med tirsdags eller torsdagsbranderter er sjældent.
  5) Nej. Ro er godt. Det er fedt rent faktisk at kunne høre fuglene. Og om vinteren er det bare så fedt med lidt have omkring sig. Så kommer man rent faktisk ud – i det kiksede skitøj man ikke hopper i på Vesterbro.
  6) Nej, natur er kun godt, godt godt.
  7) Man skal klart kunne nyde at klippe hæk og slå græs. Jeg synes, at det er fedt. Man kan ikke forcere blomsternes spiren, man kan nyde en nyslået plæne, ungerne er med og man er sammen uden at de voksne skal kede sig hjernen ud på en legeplads. Kaffe og toilet er 30 sekunder væk og alt det med have ordner man i sin bikini. Og finder nogen det interessant at kigge gennem hækken for at se en dame luge ukrudt i bikini, so be it.
  8) Få en alarm. Det koster 200-300 om måneden. Jeg hader at være alene hjemme. Vi har tre etager og tænk hvis nogen brød ind gennem kælderen. Det ville jeg ikke kunne høre, men nu vil vi vide det.

  1. 1000 tak for dine mega gode forslag og indblik i et hus-liv. Jeg er selv vokset op i Hvidovre, men mine forældre er flyttet derfra og har de sidste 10 år boet i København både i K og Sluseholmen hvor de bor nu. Hvidovre er mega tæt på byen, er ikke sådan vanvittigt dyrt og derfor også et populært sted blandt familier. Jeg synes også der er vildt mange hyggelige villakvarterer – Risbjerg, hvor jeg selv har gået i skole og mange af mine venner er vokset op, og i det kvarter jeg selv boede 🙂

 7. Næstved og landliv kan jo være meget godt… Men når jeg læser dit indlæg, får jeg et overordentlig stærk vibe af, at du faktisk sætter allerstørst pris på byen og vennerne. Kan I ikke få noget luft på en anden måde (også udover udmærkede Tippen)?!

  1. Jeg sætter stor pris på byen, men aller mest familie og venner. Men jo, jeg bliver nok ikke en Næstved-mor, selvom der helt sikkert er skide dejligt der også 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Få de sidste nyheder direkte til din mail

May

Velkommen! Jeg hedder May, er 39 år, gift med Martin og mor til Uma fra `12 og Sofus fra `14. Når jeg ikke vander blomster i mit lille bådhus i Københavns Havn eller ripper nettet for nye rejsemål, laver lejlighed (er i gang med en sammenlægning af 3 lejligheder), bager jeg tonsvis af kager – gerne den slags man kan spise hver dag med god samvittighed, uden mel og sukker. Her på sydhavnsmor.dk deler jeg et hav af sundere opskrifter, rejse- og kulturoplevelser, boligrenovering og en masse andet.

Populære indlæg

Webshop

Instagram

Scroll to Top