May

May

Følg mig på instagram @sydhavnsmor.dk

Er det fedt at leve fedt som glutenallergiker på festival?

I anledning af Roskilde festival er sat i gang og i forlængelse af min glutenfrie guide til København, jeg postede her på bloggen i lørdags, synes jeg at indlægget herunder, fra RoskildeNyt i 2015, fortjener, at blive fremhævet her på bloggen også. Artiklen, der blev bragt under sidste års festival, er skrevet af den faste bidragsyder her på Sydhavnsmor – Linn Holm, min herre seje lillesøster! Artiklen tager pis på glutenhysteriet og forsøger at forklare fænomenet og hvad det reelt indebærer at være decideret glutenallergiker 🙂

linn1
Foto: Inez Dawczyk

RoskildeNyts rapporter Linn er gået i marken på jagt efter glutenfrie junkfood-muligheder på camping i indlægget “EN GLUTENALLERGIKERS BEKENDELSER FRA JUNKFOOD’ENS PARADIS” fra RoskildeNyt 2015.  Og det viser sig hurtigt, at det ikke nødvendigvis behøver at være kedeligt at være glutenallergiker på festival. Slet ikke med måltider som pommes frites-pizza og dobbeltbøf med fyld? Jagten er sat ind!

Glutenoverfølsom på festival? Det lyder umiddelbart lidt sørgeligt. Ikke desto mindre, så er det nu engang min og sikkert andre festivalgæsters virkelighed. Men er det nu så kedeligt at være glutenallergiker på Roskilde Festival?

For de, som ikke er inde i glutengamet: Det jeg, og andre glutenoverfølsomme allergikere, ikke kan tåle, er de tre kornsorter fra glutendjævelens mørkeste og grummeste helvede, hvede, rug og byg. Og det kan sgu umiddelbart være svært at komme uden om i de klassiske festivalretter som pizza, burger eller flæskestegssandwich.

Men på trods af allergi og et intolerant fordøjelsessystem, så craver jeg selvfølgelig også junk, øl og andre spiselige såvel som drikkelige glæder, der kan forsøde min ellers glutenforvoldte festivaltilværelse.

Som repræsentant for alle glutenintolerante og madbesværlige typer, har jeg derfor bestemt mig for, at trodse alle glutenrelaterede festivalfordomme og teste madbodernes tolerance over for besværlige kunder som mig. Kan det lade sig gøre for en glutenallergiker at spise klassisk festivalmad og stadig undgå ustyrlige mavekramper, hovedpine og utallige toiletbesøg? Lad jagten begynde!linn2

Foto: Inez Dawczyk

En erfaren glutenallergiker er forberedt
Som erfaren glutenallergiker er jeg selvfølgelig forberedt. I hvert fald i det omfang en uorganiseret type som jeg, kan leve op til. Så et par dage inden festivalen ringer jeg til Isabel Birch Waltersdorph, festivalens ansvarlige for alle madboder. Jeg spørger, om hun ved, hvor jeg kan finde glutenfri mad, og om de bevidst har sørget for, at vi allergikere ikke behøver at vælte sultne i soveposen efter nattens vilde strabadser.

Her bør jeg for god ordens skyld indskyde, at øl jo faktisk indeholder gluten. Men en almindelig pilsner har et så relativt lille glutenindhold, at jeg personligt godt kan stille tørsten (også i den grad) uden uoverkommelige konsekvenser til følge. Gud ske tak og lov.

Andre allergikere og intolerante har det måske knap så fedt med øl, for glutenoverfølsomhed kan være noget så individuelt bestemt både i tolerance og konsekvens.

Tilbage til pointen. Jeg ringer til Isabel Birch Waltersdorph.

Har Roskilde Festival i år særlige tiltag, der tager hensyn til os glutenallergikere?

”Det er desværre ikke noget, vi har særligt fokus på, men vi er meget lydhøre over for forslag. Vi ville gerne gøre noget mere for allergikerne på festivalen, men vi kan ikke skilte med glutenfrie produkter, da vi ikke kan kontrollere, hvordan maden bliver lavet ude i de enkelte boder, hvor der også er glutenholdige produkter. Derfor er det svært at garantere, at maden er 100 pct. glutenfri, og det er et problem for de personer, som er meget overfølsomme,” fortæller Isabel Birch Waltersdorph.

Hun fortæller mig dog også, at de hos Kvickly i Bycenter Øst har en række glutenfrie produkter, som brød, knækbrød, havregryn og muffins. Men jeg er jo på udkig efter en mere greasy og eksotisk variant af den glutenfrie kost, og derfor indstiller jeg ikke jagten her.

linn3
Foto: Inez Dawczyk

Pommes frites-pizza og dobbeltbøf med fyld
Jeg begiver mig nu ud i det vilde vovede Camp Øst og sætter i stedet kursen mod den første og bedste pizzabod. Hos Freshii i Bycenter Øst tager de søde piger bag disken straks sagen alvorligt, da jeg bestiller en ”glutenfri pizza med det hele”. Kort tid efter får jeg serveret, hvad der må være festivalens flotteste eller om ikke andet mest kreative pizza på en bund af pommes frites med tomatsovs, ost, rucola og italiensk pølse. Mums! Jeg sætter mig i græsset få meter derfra og nyder solen og min noget alternative ”pizza sin gluten”, mens jeg selvfølgelig ikke kan undgå at lægge mærke til de mange misundelige blikke fra de forbipasserende menneskehorder. Det kan sgu godt betale sig at være madbesværlig, og det gik da overraskende nemt at finde dagens første glutenfri junkmåltid. Men jeg er sgu ikke mæt endnu. Jeg vil have burger!

Det viser sig, at det ikke er helt så nemt at finde en glutenfri burger. Men fjerde gang er som bekendt lykkens gang, så efter de tre første burgerboder kvitterer med et ”den kan vi altså ikke klare her”, ankommer jeg omsider til Giant i Bycenter Vest. Og her er de så absolut med på udfordringen. Jeg bliver endda inviteret ind bag disken, mens jeg følger tilblivelsen af min svulstige burger. Det er det rene kødorgie, skal jeg sige dig, og nu løber mine tænder i vand. Den består af to bøffer klappet sammen som en sandwich fyldt med tomat, salat, syltede agurker og diverse dressing. Se dét, kan jeg lide. Hvad skal man dog med en burgerbolle, når man kan få dobbeltbøf med fyld?! Den ryger selvfølgelig ned i svælget på nul komma fem.

linn4

Foto: Inez Dawczyk

Og nu er jeg også ved at være mæt. Men man skulle da være et skarn, hvis man ikke kunne klemme en lille hotdog ned. Bare en lille én. Hvis altså det kan fremskaffes i en glutenfri version her på festivalen?

Før jeg får set mig om, står jeg hos Pølsekompagniet ved Street City i Vest og får mig en pølse svøbt i grillet peberfrugt og pesto. Gourmet hotdog til glutenallergikeren, det må jo næsten være sundt? Jeg er høj af lykke og junk. Sikken en rus. Og så er den endda glutenfri.

Her serverede sidste år glutenfrit (og vi håber at de kommer retur i år):
Freshii: Pizzastedet ligger ved Bycenter Øst. Ud over gourmet pizza kan du nyde en sandwich, pommes frites, nordic döner og en glas iskold lemonade.

Giant: Du finder Giant ved Bycenter Vest. Her serverer de eftersigende de største og mest saftige burgere på hele festivalen. Du kan også købe pastasalat og morgenboller.

Pølsekompagniet: Pølsemagerne ligger i Street City helt oppe ved camping B. Som navnet antyder laver de hotdogs, og så er de ovenikøbet økologiske med italiensk brød og dressing.

Del på Facebook

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Få de sidste nyheder direkte til din mail

May

Velkommen! Jeg hedder May, er 39 år, gift med Martin og mor til Uma fra `12 og Sofus fra `14. Når jeg ikke vander blomster i mit lille bådhus i Københavns Havn eller ripper nettet for nye rejsemål, laver lejlighed (er i gang med en sammenlægning af 3 lejligheder), bager jeg tonsvis af kager – gerne den slags man kan spise hver dag med god samvittighed, uden mel og sukker. Her på sydhavnsmor.dk deler jeg et hav af sundere opskrifter, rejse- og kulturoplevelser, boligrenovering og en masse andet.

Populære indlæg

Webshop

Instagram

Scroll to Top