May

May

Følg mig på instagram @sydhavnsmor.dk

Hvor billigt kan man brødføde en familie på 4 i en måned?

brødføde

Siden jeg flyttede hjemmefra, har jeg altid brugt mange penge på mad. Da jeg var rundt de tyve år, røg jeg ofte på diverse grillbarer, pizzeriaer, og i ny og næ ramte jeg også “Den Gyldne Måge”. Da jeg flyttede for mig selv (i Kattesundet), blev jeg mere bevidst om mit madindtag og ændrede livsstil til de mere sunde alternativer. Nu nakkede de lokale shawarmahuse ikke længere min indtægt, i stedet donerede jeg mine mønter til Nettos økologiske frugt- og grønt-afdeling. I samme periode forsvandt det meste af mit post-teenage-hvalpefedt, og jeg begyndte at interessere mig mere for rigtig mad og sundhed.

Nu har jeg to børn, der skal have mad i kæften dagligt, og det koster også penge. Mange af dem. Vi sætter hver måned 5000 kr. på en særskilt madkonto, men ca. den 20. i måneden er kontoen tom, og vi trækker på vores egne (bankerot) lønkonti, indtil der igen tikker penge ind. Jeg er ret sikker på, at vi ikke er den eneste familie, der har budgetteret for lavt, når det handler om mad. Eller… handler det i virkeligheden om, at vi (jeg – det er primært mig, der står for at købe ind) ikke bruger de penge, vi har sat af, fornuftigt?

Det sidste halve års tid er vi igen røget på den lette mad-løsning at bestille måltidskasser fra Aarstiderne. Det har fungeret fint for smagsløgene, og det har været fedt, at vi slap for at skulle drøne i Irma og SuperBrugsen mere end højst nødvendigt. Men det er ikke altid, at vi har fået brugt de fire aftenmåltider pr. uge optimalt, og somme tider har ungerne ikke gidet spise de ret så eksotiske vegetarretter, som kasserne har budt på. Således har vi alligevel fyret ekstra ingredienser på bordet, måske oven i købet lavet to forskellige aftenmåltider – et til børnene og et til os. Upraktisk og dyrt!

Derfor er min kommende plan for marts at skære ind til benet, uden at det bliver kedeligt, uden at vi skal undvære vores økologiske madvarer og vores weekend-vin og ungernes daglige ostehaps! Jeg vil budgettere, lægge et ugentlig madbudget, handle på nettet, så jeg undgår lækkersulten-shopping og unødvendige køb, indføre en ugentlig ‘mad-fridag’ – forstået på den måde, at det fandeme er dejligt, når man ikke skal lave aftensmad – og derfor skovle rugbrødsmadder ind i stedet. Hvem har taget skade af at spise en leverståhej eller æggemad til aftensmad?!

Jeg vil fra d. 6 marts hver søndag måneden ud gøre status for ugen og se om mit lille projekt kan lykkes. Jeg håber, at jeg kan inspirere OG ikke mindst blive inspireret af jer derude, hvis I har nogle gode tips eller måder at holde jeres madbudget indenfor en vis ramme? Igen: Jeg er træt af at bruge 8-9000 kr. på mad (selvom jeg elsker mad og gladeligt gjorde, hvis vi havde dobbelt så mange penge), men samtidig skal det heller ikke være så stramt, at det er surt at samles om aftensmaden.

Min plan er at forsøge at holde vores madbudget under 5000 kroner i marts. Det vil jeg gøre ved at:

 • Lave madplan (planlægge ud fra, hvor mange aftenener om ugen vi er hjemme hver især)
 • Købe stort ind én gang om ugen på nettet og dermed undgå lækkersult-shopping
 • Have én rugbrød-dag om ugen
 • Have én suppe-dag om ugen
 • Spise det samme aftensmad to dage i træk
 • Genbruge ingredienser, så vi undgår madspild
 • Have én køddag om ugen, hvor vi spiser godt økologisk kød/kylling/fisk

Har du nogle gode råd? Så stik endelig os andre dem. Jeg har ikke prøvet at spare sådan for alvor på mad før, så jeg glæder mig til at kaste mig ud i forsøget  😉

 

Del på Facebook

22 kommentarer til “Hvor billigt kan man brødføde en familie på 4 i en måned?”

 1. For dælen det er en god ide. Jeg bruger selv alt alt for mange penge på mad og oplever også selv ofte madspild

 2. Ej det lyder som en god idé. Det glæder jeg mig til at følge. Vi har PRÆCIS samme udfordringer hos os. Og vi er endda kun to voksne og en dreng på 2 år, så det er næppe ham der udgør den største post i vores budget. Vi sætter 6000 kr. af om måneden, men ender nok omkring de 10.000,- yeaks! Det er jo alt for mange penge på mad! Uh det bliver spændende at følge projektet og forhåbentlig blive kraftigt inspireret! Vh Tina

 3. Jeg er igang med den samme proces .. Vi har rugbrødsdag tirsdag da vi så spiser de pålægsrester fra weekenden og så Blir intet smidt ud .. Til hverdag får vi hjemmelavet lasagne , pandekager med kødfyld , boller i karry , frikadeller , forskellig slags kål osv .. Hvis jeg skal give dig et godt fif så lav en lækker lasagne sovs af 2-3 kg kød og frys ned . Hav lasagneplader liggende og vupti aftensmad på 30 min , boller i karry : der koger jeg kødboller af 2 kg køb .. Jeg fryser de antal boller ned med ønsket mængde kogevand . Det eneste du skal gøre er at tage det op af fryseren , si kogevandet for klumper og lave et smør opbag som du jævner vandet med , en smule madjavningsfløde i og så karry opløst i vand , det er såååå nemt og billigt

 4. Super god ide- glæder mig til at følge med. Herhjemme overholder jeg rimelig skarpt de 5000 kr, og det er med 3 sultne drenge og ca. 70% øko indkøb. Jeg elsker mad og går op i gode råvarer, men jeg vil også gerne rejse og, helt ærligt have nogle lækre støvler

  1. Det lyder rigtig godt at det kan lade sig gøre selv med tre drenge 😉 OG jep – jeg vil sgu også gerne have et par støvler eller en ny bluse engang i mellem 😉

 5. Har du prøvet Spiir som er et økonomi styre program som simpelthen kategorisere alle dine køb. Det giver det vildeste overblik hvor man rent faktisk lægger sine indkøb/udgifter. Det er helt sjovt/ interessant at se div udgifter pindet ud på den måde som programmet er bygge op på.
  Glæder mig til at lure dig over skuldren hvordan måneden løber an:)

 6. Hvis du søger gode tilbud på økologisk frugt og grønt, så gå ind på økovejen.dk der har de gode pakketilbud.

 7. Du er i hvertfald godt på vej med din nye plan. Kan fortælle at hjemme hos hvor vi er to voksne og to grovædende teens på 15 og 18 år, der har vi et madbudget på 1000kr pr uge. Bruger vi ikke det det hele så lægger vi resten i en krukke og sparer dem op,- enten til tale Seat, sjov i byen, ekstra lommepenge på ferien eller hvad vi nu aftaler. Vi spiser overvejende økologisk men ikke fanatisk, køber gode tilbud, handler kun en gang om ugen og det samme sted, laver madplan. Der er både plads til sjov mad, madpakke lækkerier, varm mad mindst 5 dage i ugen. Vi gør ofte det at når vi laver mad så er der nok til to dage, ikke nødvendigvis på hinanden følgende dage. Eller man kan ex. lave “Tomatuge”, hvor man laver en kæmpe balje grund tomatsauce, som så kan blive til både tomatsuppe, kødskive og lasagne. Det samme kan man gøre med kartofler som så kan spises somhbide kartofler, kartoffelsalat og biksemad. Man kan jo så spise af det hver anden dag og flette en rugbrødsdag, grøddag o. Lign ind i mellem. På denne måde har vi igennem årene fået både god sund og varieret mad, sjov og ballade og ekstra sjov på ferien!

  1. Fuldstændig genialt, tak for dine gode råd – dem tager jeg helt sikkert med mig 🙂

 8. Beklager altså de mærkelige ord der er i mit indlæg, var ikke opmærksom på autokorrektion som ikke altid giver mening. Spørg hvis jeg skal “oversætte”

 9. Vi ligger også på max 5000 hver måned, 2 voksne,og 2 drenge på 5 & 2 år. Plus at der skal være til madpakke til min kæreste.

  Jeg handler kun 1 gang om ugen (supplererer indimellem op med mælk og yogurt, men eller ikke)
  Madplan laves for 1 uge af gangen, og indeholder altid en suppedag, en fiskedag, og som regel en pizza/wrap dag, så jeg kan komme til bunds i evt. rester.

  Jeg har lavet madplan i over 2 år, så nu har jeg også et idekatalog (en fysisk mappe) og kan gå tilbage til uge 42 i 2014 og se hvad vi spiste der, og blive inspireret af retter som virkede dengang. Det er jo ikke altid at børnene er helt vilde med mine kokkerier, så det er rart at notere på listen, hvad der gled nemt ned, og hvad der blev smidt ud.

  1. Det lyder godt og smart! Jeg er i fuld sving med eksperimentet og syntes heldigvis at det er sjovt! 🙂

 10. Hej alle.
  Jeg forstår simpelthen ikke hvordan i kan gøre det så billigt, hvis det også er overvejende øko.
  Vi er 2 voksne og 3 børn og jeg har længe gjort alt for at spare, handler kun en gang om ugen, kun en eller to køddage, rugbrødsdage, madplaner osv.
  alligevel kommer vi altid op omkring 6000-7000. Alle 3 børn har madpakker med, både til formiddag, frokost og eftermiddag – er det med i jeres budget når i siger 5000?
  Jeg er spændt på at høre flere gode spare råd, for jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvor jeg skulle skære yderligere ned.

  1. Nu er det jo noget tid siden jeg lavede det her eksperiment, men jeg vil opfordre dig til bl.a. at må tilsendt måltidskasser. Se mut indlæg i morgen, hvor jeg skriver om dem vi får, som jeg er fuldtrændig tosset med. Et genialt koncept, der totalt har reddet min families rød, virkelig 🙂

   Men jeg kender det udemærket, det med at bruge mange penge på mad og husholdning. Det er sgu ikke nemt at spise godt og sundt, og økolologisk (og med lidt impulskøb når man er lækkersulten) uden at bruge mere end 5000 om måneden 🙂

  2. Vi er to voksne og 4 børn (den mindste spiser ikke så. meget mad endnu) og vi kan godt klare os på 5000 om måneden. Det handler om at undgå madspil, være kreativ med rester, eller bruge dem som middagsmad dagen efter. Og gå efter tilbud i supermarkederne. Jeg er vegetar og min mand er kødæder. Så måske sparer vi også lidt der, da der ikke skal købes kød til mig.

 11. Hej sydhavnsmor 😉 sikke et godt blog indlæg!
  Jeg v e godt det er skrevet for længe siden men hvor kan jeg læse om hvordan det gik? Og jeg er meget nysgerrig på hvor jeg kan læse om de måltidskasser der reder jeres familie? 😁 Smil Mette

 12. Nu ved jeg godt det er længe siden du har lavet indlægget, men nu faldt jeg lige over det.
  Jeg syntes godt nok det lyder vildt at i kan handle for 5000kr+ hver måned..
  Vi har et budget der hedder 3600kr, det er omkring 900kr i ugen, som skal gå til mad, husholdning, tobak (vi ryger begge) og mad til vores to dyr.
  Vi er mig, min kæreste og vores to børn på 7 og 1 år og vi lever da helt okay – i hvertfald i følge mig ;D

  1. Wow det er imponerende at I kan holde et så lavt budget 🙂 I dag bruger vi 7000 + på mad, og jeg har efterhånden fundet ud af det er normalt i min vennekreds i hvert fald (ikke højt). Jeg elsker mad, og køber økologi, det tænker jeg ikke at I kan gøre med det budget I har? Økologi er afgørende for mig, så mine børn og vi ikke får sprøjtemidler og pga miljøet, så det kan jeg ikke gå på kompromis med 🙂 Og så spiser vi meget varieret og min ældste får madpakke med der gerne må veksle lidt, så derfor kommer budgettet hurtgigt op 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Lort med æble på

Jeg er klar over børn skal afprøve alverdens ting. I’ve been there! Men havde måske alligevel glemt hvad de kan finde på selvom jeg også

Læs mere »

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Få de sidste nyheder direkte til din mail

May

Velkommen! Jeg hedder May, er 39 år, gift med Martin og mor til Uma fra `12 og Sofus fra `14. Når jeg ikke vander blomster i mit lille bådhus i Københavns Havn eller ripper nettet for nye rejsemål, laver lejlighed (er i gang med en sammenlægning af 3 lejligheder), bager jeg tonsvis af kager – gerne den slags man kan spise hver dag med god samvittighed, uden mel og sukker. Her på sydhavnsmor.dk deler jeg et hav af sundere opskrifter, rejse- og kulturoplevelser, boligrenovering og en masse andet.

Populære indlæg

Webshop

Instagram

Scroll to Top