May

May

Følg mig på instagram @sydhavnsmor.dk

Er pædagoger bedre forældre?

Med min baggrund som pædagog og mor til to, har jeg ofte stødt på sætninger som “Du er pædagog, så du må jo være den bedste mor” eller “I og med, at du er mor, er du sikkert også en super pædagog”. Og tjahhh, jeg synes, at jeg er en god mor – og prøver da også at gøre mit bedste i arbejdet som pædagog, men er det virkelig så enkelt?

Her fortæller min veninde Sara, som jeg for over ti år siden studerede med på seminariet, om man som pædagog kan bruge sin forældreerfaring i pædagogisk praksis. Men også om man som pædagog føler sig mere rustet i forældrerollen.

sarastripp

 SARA, PÆDAGOG OG 37 ÅR. 

Bor i København sammen med kæresten Nicolaj og er mor til Maggie som fylder tre år i morgen og “Lillebror” på 2 mdr. 

 

Som pædagog – kan man bruge sine morkompetencer?

Ja det kan man. Både pædagogen og moren er i konstant øvelse i at være en multitaskende blæksprutte i at holde styr på en række praktiske opgaver parallelt med, at man ser og imødekommer andres behov ofte før de selv mærker dem. Og øvelse på både arbejdspladsen samt hjemmefløjen kan kun gøre én til det mere mester. Der ud over har morrollen givet mig en større viden om både barnet og dets forældre. Den viden har jeg stor glæde af i bl.a. forældresamarbejdet, hvor jeg som mor selv virkelig ved, hvor utrolig prekært et område det er, når man omtaler andres børn. Der ud over kan jeg nu som mor se, hvor meget barnet er i konstant udfordring og udvikling døgnet rundt. Der havde jeg tidligere en forestilling om, at så snart barnet var hjemme fra det halv eller hel-stressende institutionsliv, var døgnets resterende tid temmelig afslappende for dem. Efter jeg er blevet mor, er jeg blevet meget mere vidende om, hvor meget barnet selv i det mest harmoniske hjem stadig hele tiden skal forholde sig til andres behov og regler, til søskende der vælter legoborgen, til mor og far der ikke hjemme når barnet nødvendigvis ønsker det, der er fritidsaktiviteter og en bunke forskellige arenaer barnet spiller på, og i løbet af natten er han/hun måske vågnet af night terrors. At være mor giver i hvert fald en endnu større viden om, hvorfor det er sindsygt vigtigt, som pædagog at tage godt og personligt imod barnet om morgenen og skabe så meget ro, tryghed og forudsigelighed som muligt i ungernes hverdag.

Kan man som mor bruge sine pædagogiske kompetencer?

Ja som bonustillæg til morrollen kan man godt. Qua min uddannelse og job har jeg en meget mere dybdegående viden om, hvordan barnets sanser og intelligenser bedst muligt stimuleres, hvordan jeg hjælper barnet til at føle sig trygt, hvordan jeg støtter barnet godt i dets legerelationer, osv. Al denne viden kommer selvfølgelig også mine børn til gode, men det er rene bonusser, der bare lige gør, at vores pragtfulde små børn bare har det mere topping på deres fede børneliv. For jeg skal være mor (ikke pædagog) for mine børn. Ved man alt om børn når man er pædagog? Jep! Nej klart ikke. Jeg ved ca. lige så meget om børn, som parterapeuten ved om forhold og psykologen ved om sårede sjæle. Alle børn er, i lige så høj grad som voksne, unikke. Men bag alt det unikke er en relativ ens kerne i mennesket, som pædagogen har en god viden om og værktøjer til, hvorledes man bedst støtter barnet i dets udvikling.

Mærker du at der er flere forventninger til dig som er pædagog, fra omgivelserne, i din rolle som mor? 

Nej, tvært imod. Da jeg annoncerede, at jeg ville læse til pædagog, sagde en tidligere studiekammerat fra CBS “pædagoger får bare de værste børn!”. Hmmm ok, så var det jo pænt nemt at blive en succesfuld mor med så lav en standart at skulle leve op til. Godt nok tror jeg de fleste af os ubevidst har nogle forventninger til hinandens privatliv ud fra folks professioner. Ikke udtalt – blot i en sådan grad, at vi undres, hvis der er beskidt hos rengøringsdamen, rod i finanserne hos revisoren, ufærdig terrasse hos tømreren, ingen røgalarmer hos brandmanden osv. Egentlig er det bare mig selv, der har haft umådelig høje forventninger, da jeg både som enhver anden mor ønsker at gøre det godt, dertil er perfektionistisk anlagt og oven i hatten er pædagog. Så med min datter fes jeg top ambitiøs rundt til musik, tumling og legestuer 4-6 af ugens dage samt lavede bunker af kreative værksteder, fantasifulde lege osv. Alt sammen i aller bedste mening. Det var alt for meget – ikke for hende, hun havde det pragtfuldt, men for mig! Nu har vi mere balance.

Hvad er en god mor i dine øjne?

En god mor er for mig at se en, der giver sig tid til sit barn, propper det med kærlighed og tager udgangspunkt i barnet, hvad end hun træffer af beslutninger! Ikke således forstået, at man udelukkende skal lave børneaktiviteter, men sådan forstået at man hele tiden har barnets bedste in mente og tager udgangspunkt i det. Barnets bedste kan også være en veludhvilet mor, så f.eks. at prioritere egen middagslur. Eller at man dropper det store varme økologiske aftenmåltid, for til gengæld at fordybe sig i togbanen og senere kaste noget rugbrød på bordet. Eller at forlade voksenarrangementer f.eks. cafébesøg, middage, fester hvis barnet mistrives i det – ligesom hvis den voksne har fået nok af legepladsen. En god mor tænker barnet ind som et ligeværdigt familiemedlem – ikke et menneske, der skal tilpasse sig det allerede eksisterende, men derimod en, der er med til at skabe et nyt familieliv for alle. Og den gode mor ser sin fornemste opgave som at gøre barnet til en glad og selvstændig voksen.

Hvad er en god pædagog?

Det er en person, som formår at skabe en rolig og tryg hverdag med forudsigelighed og tydelighed både for børnene og deres forældre. Ud over at dække børnenes basale behov – rette påklædning, mad, søvn, toiletbesøg osv., formår han/hun at se og imødekomme det enkelte barns behov og støtte dets udvikling – både sprogligt, kognitivt, finmotorisk, grovmotorisk, relationsmæssigt osv. Det er noget af en kunst, da børnene er i konstant udvikling og forandring, samt at der foregår en kontinuerlig udskiftning i børnegruppen og forældre- og personalegruppen. Med et flertal af vælgere der ønsker en lav prioritering af daginstitutioner, er det ofte en stor udfordring at finde tid og hænder til at sikre en glad og tryg hverdag for alle børn. Så en god pædagog er også en, der formår at holde en god prioriteringsliste, når ikke alt kan nås.

Synes du det var en fordel at du havde din pædagogiske erfaring da du blev mor, eller tror du at det havde været de samme følelser og reaktioner der spillede ind, som hvis du havde været bankrådgiver eller politikvinde? 

Jeg tror følelserne var nøjagtig de samme, hvad end jeg havde arbejdet med. Følelserne grundede i den person jeg er. Selvfølgelig er jeg et resultat af bl.a. alle mine erfaringer, herunder også pædagogjobbet. Men det faldt mig naturligt at blive pædagog, fordi jeg allerede var en meget omsorgsfuld person. Jeg har som alle andre forskellige interesser og kunne derfor lige så godt have kastet mig over en af disse i arbejdsøjemed, og stadig stort set blevet den samme mor.

Du kan følge Sydhavnsmor på FacebookBloglovin’ og Instagram

Del på Facebook

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Få de sidste nyheder direkte til din mail

May

Velkommen! Jeg hedder May, er 39 år, gift med Martin og mor til Uma fra `12 og Sofus fra `14. Når jeg ikke vander blomster i mit lille bådhus i Københavns Havn eller ripper nettet for nye rejsemål, laver lejlighed (er i gang med en sammenlægning af 3 lejligheder), bager jeg tonsvis af kager – gerne den slags man kan spise hver dag med god samvittighed, uden mel og sukker. Her på sydhavnsmor.dk deler jeg et hav af sundere opskrifter, rejse- og kulturoplevelser, boligrenovering og en masse andet.

Populære indlæg

Webshop

Instagram

Scroll to Top