May

May

Følg mig på instagram @sydhavnsmor.dk

15 minutes of Julemand

image

Må børn tro på julemanden?

I går hold vi pre-jul på Sluseholmen, hos mine forældre. Fordi den 24 skal vi nemlig mod syd-vest og fejre julen med and og chips – dyppet i sovs! Og jeg glæder mig. Men hold da op en fin dag og aften vi også havde i går, hos mine forældre. Jeg elsker jul. At være sammen med familien. Derfor er det ekstra luksus, at jeg hvert andet år faktisk holder to af slagsen.

Til jul hører en julemand. Og sådan en havde jeg ikke set i mange år før jeg selv fik børn. Sidste år legede min geniale søster julemand og var skide god til det. Jeg blev nærmest i tvivl om det var hende eller ‘den rigtige julemand’. Derfor fik jeg sgu overtalt hende til at gentage succesen igen i år. Og ungerne elskede det. Ligesom mig.

Hva’ synes I? Ser hun ikke skøn ud i kostumet?

Selvfølgelig skulle jeg selv lige selv opleve følelsen af at være selveste Mr Christmas, så jeg hoppede efter ungernes overskredne sengetid selv i kostumet og havde mine 15 minutes of julemand (nederste billede til højre).

I min iver over hvor fedt det faktisk er med ham/hende der julemanden/kvinden, er jeg faktisk, helt tilfældigt, faldet over et ret fint indlæg af psykolog og familierådgiver Charlotte Clemmensen, som skriver om hvorfor det er vigtigt at tro på julemanden. Det handler nemlig om fælleskab. Og så er det altså heller ikke så farligt, når vores børn (og vi) finder ud af at ham der julemanden er en ideologi. Læs med herunder:

“Vi ved alle – både voksne og børn, at julemanden er en tyk mand med langt hvidt skæg, der har en rød nissehue, rødt tøj, små briller på næsen og en helt fantastisk mild og kærlig latter …. Ho Ho Ho.

Han bor i Grønland, hvor han i sit juleværksted laver julegaver til alle de søde børn. Til jul rejser han hele vejen fra Grønland og rundt i verden i sin kane, som trækkes af hans rensdyr – og det er Rudolf med den røde tud, der er forrest i rækken af de mange rensdyr. Det er ren magi!

Samhørighed og fællesskab
Fortællingerne om julemanden, rensdyr, nisser og anden magi, er med til at bringe juleglæden frem i både store og små. Det skaber et fællesskab, og det er noget, der frembringer glæde i vores børn.

Der sker noget magisk med os alle, når vi taler om og fortæller historier om julemanden. Prøv at lægge mærke til, hvordan vores opmærksomhed med barnet bliver meget intens, når vi taler om julemanden, vi bliver meget lydhøre og meget nærværende. Måske fordi vi voksne er på opdagelse i, om vores børn stadig tror på myten.

Vores opmærksomhed bliver næsten, som når vi taler med et spædbarn, vi får et helt bestemt blik og stemmeføring.
Fantastisk og magisk!

Læg trygt fornuften til side
Det er jo bare en leg, vi har med hinanden – børn og voksne. Vores børn elsker det, og faktisk har de fleste voksne et barn indeni, der elsker det.
Det dur ikke at lægge en rationel tilgang for dagen. Her skal vi lægge fornuften til side. Lad troen blive – og myterne leve, de er med til at skabe en magi fyldt med eventyr af den dejlige slags. Den gode, den runde, den lattermilde og rare julemand er symbolet på noget, vi er fælles om i juletiden. Han er et fantasivæsen af den gode slags, der vil alle børn det bedste.

Børn har brug for gode historier, og brug for at lege. Min opfordring til alle forældre er, at fortælle alle de gode historier, de har om julemanden og alle hans hjælpere.

Når børn opdager, det er en myte
Det er en del af aftalen, at børnene opdager det der med julemanden, det var noget vi legede. Erkendelsen af at julemanden ikke eksisterer, kommer ikke fra den ene dag til den anden, det er noget, der sker over tid med udviklingen og mor og fars hjælp.
Det kan godt være, at vores børn opdager, at det er morbror Jens der er klædt ud, fordi de kan kende hans briller. Alligevel går der en rum tid, inden børnene forstår, hvordan det hænger sammen.
Nogle forældre spørger, om det ikke kan ske, at børnene mister tilliden til dem, når de har “løjet”.
Nej – det gør de ikke! Børn elsker historier og myter om gode personer, og specielt når de leger legen med mor og far.
Børn kan fint håndtere, at det var noget vi bare legede og tager på ingen måde skade af, at erfare de barske kendsgerninger.
Alle de gode historier fortjener at blive fortalt og gerne til vores børn, som elsker dem. Tænk bare på, hvordan du selv oplevede det med julemanden, da du var barn. Hvad var det, der virkede magisk for dig? Prøv at huske tilbage på, hvor dejligt du havde det med magien, historierne og forventningens glæde.

Om at dele ”voksenhemmeligheder”
Når børn holder op med at tro på julemanden, sker der noget nyt, som også er fantastisk.
Sammen med andre voksne har man nu en fælles “hemmelighed”: man ved nemlig, at julemanden ikke findes i virkeligheden.
Mange børn forsætter dog legen lidt endnu efter ”opdagelsen”, ved at ”lade som om” de tror på det, men ved godt, at forældrene ved de ”lader som om”. Det er en ny form for magi, næsten et helt overgangsritual til voksenverdenen.
Måske ”lader de som om”, for ikke at ødelægge oplevelsen for mindre søskende. De forstår de voksnes spilleregler og accepterer, at vi leger at julemanden findes.
Børn elsker at tro på julemanden, og der er ingen børn, som tager skade af at miste troen igen.
De får blot en anden opgave, nemlig at fortælle myten videre til dem, der endnu er for små til at forstå.
De store børn bliver de nye historiefortællere.

Det er ren magi!”

Indlægget er fra barneguiden

Kan I huske (de gode) jule(mands)minder fra I var børn?

Følg Sydhavnsmor på Facebook

Del på Facebook

3 kommentarer til “15 minutes of Julemand”

  1. Tak for en dejlig fortælling om tro og julemanden. Er helt på linje med dig omkring ideologi og sammenhold, og tror også på at det er godt for børn at “tro”. Så fint at du selv hoppede i dit julemandskostume. I år har jeg besluttet selv at få en julemandsdragt, for tror på at det er en sjov og mindeværdig oplevelse for dem. Har set at de fås billigt på julemands-kostumer.dk, men også såmænd i Harald Nyborg, så jeg er fast besluttet på at gå all-in med julesæk, pakkegaver og det helt store julesjov i år. Tak for din gode blog der især i disse virus tider kan bringe lidt positivt ind i tilværelsen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Få de sidste nyheder direkte til din mail

May

Velkommen! Jeg hedder May, er 39 år, gift med Martin og mor til Uma fra `12 og Sofus fra `14. Når jeg ikke vander blomster i mit lille bådhus i Københavns Havn eller ripper nettet for nye rejsemål, laver lejlighed (er i gang med en sammenlægning af 3 lejligheder), bager jeg tonsvis af kager – gerne den slags man kan spise hver dag med god samvittighed, uden mel og sukker. Her på sydhavnsmor.dk deler jeg et hav af sundere opskrifter, rejse- og kulturoplevelser, boligrenovering og en masse andet.

Populære indlæg

Webshop

Instagram

Scroll to Top